Nieuws/Binnenland
547731
Binnenland

Zeldzame braakziekte drijft Britse (23) tot waanzin

'Soms geef ik twintig keer per dag over'

De Britse Stephanie Horner (23) geeft op slechte dagen maar liefst twintig keer over. Ze ligt minstens eens per maand in het ziekenhuis en kan niet werken door het zeldzame 'cyclisch-brakensyndroom' dat in 2011 haar leven overnam.

Stephanie kreeg op haar dertiende voor het eerst klachten, maar dokters deden deze lange tijd af als een virusinfectie. Toen de échte problemen in 2011 begonnen, extreme misselijkheid, maagpijn en bloed braken, diagnosticeerde een specialist de zeldzame braakziekte.

'Dit wens je niemand toe'

Tegenover de Daily Mail vertelt de jonge vrouw over de impact die de ziekte op haar leven heeft. "Het is zo vermoeiend. Als ik me echt slecht voel, geef ik soms iedere twintig minuten over. In de tussentijd moet ik kokhalzen. Daarnaast lig ik gemiddeld eens per maand in het ziekenhuis, hierdoor is het onmogelijk om een baan te houden. Sinds de diagnose heb ik er al vijf versleten."

Ook plannen maken met vriendinnen zit er niet in. "Ik weet nooit of ik me goed genoeg zal voelen om de plannen ook echt door te zetten. Ik wil zo graag een baan, een normaal leven, maar dat lukt niet."

Het grootste deel van de dag ligt Stephanie hondsberoerd op bed. Ze slikt zes verschillende soorten medicijnen om de symptomen enigszins onder controle te houden. Een heet bad is het enige dat lijkt te helpen. "Soms lig ik 's ochtends wel vijf uur in bad om van de ergste buikpijn af te komen. Dit wens je niemand toe."

Haar vriend Paul is haar alles. "Ik denk dat een ander al lang bij me was weggegaan, maar hij is er altijd voor me geweest. Ik weet niet wat ik zonder hem zou moeten."

Het stel maakt zich evenwel zorgen over de toekomst. "Stel ik heb zo'n slechte periode tijdens een eventuele zwangerschap, is de kans groot dat het kindje dit niet zal overleven. Gelukkig weet ik dat Paul van me houdt, ondanks mijn ziekte. Zonder hem zou ik nergens zijn."

Het cyclisch-brakensyndroom treft een op de 300.000 kinderen, maar komt bij slechts 20% daarvan op volwassen leeftijd terug. Een aanval van misselijkheid en braken kan drie dagen duren, maar ook vier weken. Vaak wordt de zeldzame ziekte pas na jaren herkend. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de aandoening is en er is (vooralsnog) geen goede behandeling.