Nieuws/Binnenland
547765
Binnenland

Voorlichting drogist en apotheek ondermaats

Drogisterijen en apotheken schieten tekort in hun voorlichting. Dat concludeert de Consumentenbond vrijdag op basis van eigen onderzoek.

De bond stuurde bij tachtig drogisterijen en apotheken mystery shoppers langs voor het zalfje tegen schimmelinfecties Miconazol, een medicijn dat niet zomaar meegegeven mag worden. In combinatie met andere medicijnen kan de zalf ernstige bloedingen veroorzaken. „Toch gebeurt dat bij ruim de helft van de veertig drogisterijen en bij bijna een zesde van de veertig apotheken die de Consumentenbond bezocht”, stelt de organisatie.

Geen check

Bij meer dan de helft (23) van de bezochte drogisterijen wordt geen enkele vraag gesteld bij de aankoop van de antischimmelcrème. „Zelfs de kassacheck: 'Wilt u nog informatie over dit product?', wordt niet gedaan”, aldus de consumentenorganisatie.

Vijf drogisterijen vragen volgens de bond waar het middel voor is en de andere twaalf doen de kassacheck wél. „Uiteindelijk krijgen we bij 35 drogisterijen een tube Miconazol mee, waarbij er drie nog wel adviseren contact op te nemen met huisarts of apotheek”.

Andere medicijnen

Bij de apotheken vragen zes van de veertig niet of de klant ook andere medicijnen gebruikt. Drie apothekers vragen dit wel, maar geven het middel uiteindelijk toch gewoon mee. „Bij de overige apotheken komt wel aan de orde dat het middel niet samengaat met bloedverdunners. De Consumentenbond vindt dat bij apotheken de score 100 procent moet zijn.”

Het combineren van Miconazol met antistollingsmiddel Fenprocoumon of Acenocoumarol geeft risico op ernstige bloedingen.