Nieuws
547795
Nieuws

Oproep

Te dik en vliegen...

Moeten volslanke oftewel dikke passagiers verplicht worden tot het kopen van twee stoelen aan boord van een vliegtuig? Heeft u zelf wel eens een halve stoel gehad omdat uw buurman of buurvrouw over de armleuning heen puilde?

Dat mag officieel helemaal niet, want voor een veilige vlucht dienen die armleuningen vrij op en neer te kunnen bewegen. In een Boeing 737 is de zitruimte 43 centimeter breed (nu niet gelijk met die meetlat aan de gang…), wie breder is komt in de problemen: reizigers kunnen in verband met hun extreme dikte zelfs worden geweigerd. Hoewel ik denk dat veel cabinepersoneel maar even de andere kant opkijkt bij het ontwaren van een obese passagier!

Heeft u wel eens meegemaakt dat iemand om deze reden het vliegtuig werd uitgezet, of heeft u zelf weleens aanmerkingen gehad? De zwaarlijvigen onder ons kunnen deze problemen overigens voor zijn door inderdaad een tweede stoel te kopen. Veel maatschappijen bieden daarom korting op zo’n tweede zitting voor één passagier: bij de KLM is dat 25 procent.

Te dik en vliegen, het is een onderwerp dat veel emoties losmaakt. Ik betrap mezelf ook op lichte woede als het grondpersoneel hoofdschuddend naar de kofferweegschaal kijkt: twee kilo te zwaar mevrouwtje! Dat wordt bijbetalen! Ik krijg dan altijd de aandrang een overgewichtig iemand uit de rij achter mij aan te wijzen en te roepen: en hij/zij dan? Moet deze passagier niet bijbetalen voor al die extra kilo’s?

Regelmatig worden proefballonnetjes opgelaten om deze problemen aan te pakken. Bijvoorbeeld om passagiers voor hun totale gewicht te laten betalen, dus zichzelf plus koffer. Eerlijk of niet eerlijk? Ik denk dat wij zuinige Hollanders op die manier opeens opmerkelijk veel kilo's gaan verliezen!

Laat mij weten wat u ervan vindt via checkpoint@telegraaf.nl