Nieuws
547796
Nieuws

Thuiskomen dreigt rit vol stress te worden

Vakantie eindigt in extreme files

Honderdduizenden vakantiegangers die dit weekeinde terugkeren, moeten er rekening mee houden dat ze vermoeid en gestrest thuis arriveren.

Het wordt weer erg druk op alle belangrijke doorgangsroutes op wegen, waarbij naast ellenlange files de temperatuur in Zuid- en Oost-Europese landen ook nog eens tot veertig graden kan oplopen.

„Wij geven voor morgen code rood als waarschuwing. Zowel vertrekkend als terugkerend verkeer krijgt te maken met opstoppingen en komt in de problemen. Wie via of naar Frankrijk reist moet rekenen op ruim zevenhonderd kilometer file. De eerste kilometers file zullen rond vijf uur ’s ochtends al ontstaan rond Parijs en op de Route du Soleil”, zegt Bas van de Beek van de VerkeersInformatieDienst (VID).

Bloedheet

„Daarmee doet deze dag niet veel onder voor zwarte zaterdag van vorige week, toen er in totaal 880 kilometer aan opstoppingen stond. Verschil met toen is dat het nu echt bloedheet gaat worden. Omdat vakantiegangers die hitte willen ontlopen, gaan ze allemaal erg vroeg op weg”, aldus Van de Beek.

Dat geldt zeker voor Noord-Italië, het zuidoosten van Duitsland en de Balkanlanden, waar het naar verwachting het heetst gaat worden. Het is voor het eerst deze zomer dat ook terugkerend vakantieverkeer met zo veel vertraging te maken krijgt. Bij de Mont Blanctunnel betekent dat in beide richtingen soms een paar uur wachten.

„Wil je de minste last hebben van de drukte dan raden we aan om voor zes uur ’s ochtends op je eindbestemming aan te komen. Vaak kun je de camping dan nog niet op of ben je veel te vroeg voor de sleuteloverdracht, maar het scheelt veel stress”, meent Van de Beek. „Een andere optie is om achter de files aan te rijden en pas na het middaguur te vertrekken, dan heb je kans dat de meeste zijn opgelost.”