Nieuws
547797
Nieuws

Duitsland zit Frankrijk op de hielen als populairste bestemming

Vakantie in Märklin-stadje

Het is er mooi, het is er goedkoop, het is lekker dichtbij en het is er ’sappig’. Vinden Nederlanders die (steeds meer) met zomervakantie richting Duitsland gaan. Volgens het CBS lijken onze oosterburen Frankrijk in te halen als zomerbestemming nummer 1 en vakantievierende landgenoten aldaar kunnen zich dat helemaal voorstellen.

„Het is een geweldig fietsland en onderweg kom je door prachtige dorpjes zoals Monschau, ideaal om te overnachten”, zegt Arie van den Berg uit Rotterdam. Hij trapt samen met zijn vriend Gert Jan de Wit de zogenoemde Vennbahn, een 125 kilometer lange fietsroute die loopt van Aken tot het Luxemburgse Troisvierges. De twee drinken koffie op het Monschauer Marktplein voor ze verder fietsen.

Daar wanen bezoekers zich in een Märklin-stadje. Prachtige vakwerkhuizen omzomen het Marktplein, rivier de Rur zoekt klaterend zijn weg. Het enige wat eigenlijk mist is een trein die dampend het plein op stoomt. Her en der klinken kerkklokken en vanaf Hirsch-café Oebel kijkt een grote hertenkop streng uit over bezoekers, die aan het begin van de ochtend het dorp in stromen. Op weg naar de driehonderd historische panden, de gespecialiseerde winkeltjes met Monschauer Dütchen en de vele terrassen.

Heerlijk kneuterig

Heerlijk kneuterig: „Naar een bruisend nachtleven moet je hier lang zoeken”, grinnikt De Wit, terwijl hij zijn tassen vastmaakt aan de fiets. „Monschau is net Venetië, een museumdorp. Overdag vol met dagjesmensen, ’s avonds is het uitgestorven. Maar dat is het leuke van Duitsland: daarvoor kun je dan weer naar Berlijn of Keulen.”

Duitsland is zijn favoriete vakantieland. „Mooie steden, prachtige natuur, goede voorzieningen voor toeristen.” „En het is er goedkoop”, weet Van den Berg. „Voor dertig, veertig euro zit je met z’n tweeën uitgebreid te eten. De horeca in Nederland is natuurlijk schandalig duur.”

De twee krijgen vandaag bezoek van Sonja en Hein Visser, vrienden uit Maastricht. „Wij gaan regelmatig even de grens over. Na een uurtje rijden heb je al een compleet vakantiegevoel”, zegt Sonja. „Bergen, natuur, mooie dorpjes. Het enige wat ik eigenlijk mis is de Bijenkorf!”

Op de hielen

Vorig jaar brachten Nederlanders 1,5 miljoen zomervakanties in Duitsland door, tegen 1,7 miljoen in Frankrijk. Maar waar het marktaandeel van Frankrijk stabiel blijft op 18 procent, groeit dat van Duitsland: van 13,1 naar 15,6 procent. Met andere woorden, onze oosterburen zitten de Fransen op de hielen als favoriete bestemming.

Amsterdammer Lucien Stöplar (’oorspronkelijk ben ik een Pruis’) zit met vrouw en kinderen op een terras op het Marktplein Monschau. Terwijl door de middeleeuwse straten de eerste dagjesmensen toestromen, hapt een Duitse bezoeker in een verse schuimkraag.

De Stöplars houden het maar bij appelsap voor de kinderen en Kaffee mit Kuchen voor zichzelf. Ze vieren een week vakantie in de Eifel en dat is vooral Luciens keuze: „Mijn vrouw gaat liever naar het snoeihete Italië. Ik houd juist van het klimaat hier, lekker fris, groen en sappig. En het grote voordeel met kleine kinderen: het is maar vier uur rijden.”

Tweewieler

Nog een voordeel: „Ik ben gek op fietsen en ben op de tweewieler deze kant op gekomen, terwijl vrouw en kinderen met de auto zijn gegaan. We gaan vooral wandelen in de verschillende natuurparken en steden bezoeken. Ik denk dat veel Nederlanders helemaal niet weten wat voor verrassend mooie plaatjes je hier hebt.”

Moezel, Sauerland en Schwarzwald zijn de favoriete vakantiebestemmingen van Nederlanders, terwijl de stedentoptien wordt aangevoerd door Berlijn, Düsseldorf en Keulen.

En de vroegere animositeit richting de oosterburen verdampt ieder jaar meer. Gert Jan de Wit: „Duitsers zijn aardig en opvallend beleefd. Daar kunnen we in Nederland een voorbeeld aan nemen.”