Nieuws/Binnenland
547798
Binnenland

'Aanpak sekten te soft'

De overheid en het rechtssysteem zijn niet voldoende uitgerust om sekten aan te pakken. Dat zegt hoogleraar recht en religie Fokko Oldenhuis van de Rijksuniversiteit Groningen vrijdag in Trouw.

De afgelopen tien jaar werd hij regelmatig benaderd door radeloze familieleden. ,,Maar ik kan niks voor ze doen. Er is geen instantie waar deze mensen terechtkunnen.'' Kerkgenootschappen vallen in Nederland onder het recht op de godsdienstvrijheid en dat levert ze veel vrijheid op. Het meldpunt Sektesignaal, dat sinds 2012 bestaat, is volgens Oldenhuis niet voldoende. ,,Het is te informeel.''

Deze week bevrijdde de Griekse politie nog een 4-jarig meisje uit Doetinchem uit de klauwen van de omstreden sekte River of Glory op het Griekse eiland Patmos.

De ouders van het meisje zijn allebei aangesloten bij de illustere sekte die geleid wordt door een vrouw uit Zevenaar en die lange tijd in Winterswijk actief was. Het meisje, dat in een pleeggezin zit, werd op 23 juli in Doetinchem ontvoerd door haar biologische moeder en meegenomen naar Griekenland.