Nieuws/Buitenland
547812519
Buitenland

Bosbranden Sardinië onder controle; eiland is veilig voor lokale bevolking en toeristen

ROME - Na een dagenlange strijd tegen de bosbranden op Sardinië heeft de plaatselijke brandweer het Italiaanse eiland dinsdag weer veilig verklaard voor zowel de lokale bevolking als toeristen.

In de provincie Oristano in het westen van Sardinië is naar schatting 20.000 hectare land verbrand. Honderden mensen moesten hun huizen verlaten. Vijf blusvliegtuigen werden gebruikt om brandweerlieden op de grond te ondersteunen, waarbij Frankrijk en Griekenland elk twee vliegtuigen naar het eiland stuurden. Inwoners meldden dat de lucht over het hele eiland naar brand rook. Zelfs vanaf het strand was vuur en rook te zien.

Herstel duurt vijftien jaar

Volgens het Italiaanse dagblad La Repubblica zal de schade waarschijnlijk honderden miljoenen euro’s bedragen. De regering van Sardinië heeft aangekondigd de aanvraagprocedure voor financiële hulp te vereenvoudigen, zodat burgers en bedrijven sneller kunnen herbouwen.

Volgens de Italiaanse landbouwassociatie Coldiretti waren de branden veroorzaakt door de uitzonderlijke hitte en droogte van de afgelopen tijd. De organisatie schat dat het mogelijk vijftien jaar duurt voordat de verbrande bossen volledig zijn terug gegroeid.