Nieuws/Binnenland
547842
Binnenland

Vrij spel voor hardrijders

Door de acties van demonstrerende agenten komen hardrijders goed weg. Veel politiemensen flitsen pas vanaf veertig kilometer te hard. Het slepende cao-conflict heeft de staatskas al zeker 66 miljoen euro gekost.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Politiebond (NPB). Politiemensen weigeren nu al vijf maanden bonnen uit te schrijven voor lichte overtredingen. Waaronder ook te hard rijden valt.

„En iedere dag dat er geen akkoord over een nieuwe politie-cao is, loopt dat bedrag verder en verder op”, zegt Dick Harte van de NPB. „Wij blijven ook doorgaan met dit soort publieksvriendelijke acties, waardoor burgers eenzelfde bedrag niet hoeven te betalen en dus aan andere, leukere dingen kunnen uitgeven.”

De opdrogende inkomsten zorgen voor grote ergernis. Niet alleen bij minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) die gisteren in De Telegraaf zijn nood klaagde, maar ook bij justitie. Het Openbaar Ministerie is deze week bij de landelijke eenheid van de politie op de koffie gegaan om duidelijk te maken dat het zo niet verder kan.

De flitsploegen gaan volgens voorzitter Richard Bronswijk van de or van de landelijke eenheid wel gewoon de weg op, maar ze stellen hun radarapparatuur anders in.

Lees ook: Waarschuwing in plaats van boetes