Nieuws/Binnenland
547932
Binnenland

Nabestaanden Henriquez nemen advocaat in arm

De nabestaanden van de na politiegeweld omgekomen Mitch Henriquez hebben advocaat Richard Korver in de arm genomen. Ze willen er zo voor zorgen dat duidelijk wordt wat er zich precies heeft afgespeeld en dat de verantwoordelijken voor de rechter moeten komen.

Korver heeft het Openbaar Ministerie om het dossier gevraagd over de dood van Henriquez, laat hij donderdag weten. De Arubaan stierf in juni hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek nadat hij was gearresteerd bij een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Vijf agenten zijn aangemerkt als verdachte en werden op non-actief gezet.

Korver laat weten dat de kans groot is dat hij via de rechter vervolging zal proberen af te dwingen, als het Openbaar Ministerie besluit om ze niet te vervolgen.

De dood van Henriquez maakte veel los. In de Schilderswijk kwam het na demonstraties tegen politiegeweld tot hevige rellen. De politie zoekt nog steeds naar relschoppers en publiceert iedere woensdag beelden van verdachten. Tientallen mensen zijn al aangehouden.

Ook is er een debat ontstaan over het gebruik van de nekklem door de politie om arrestanten onder controle te brengen. In september dient een kort geding waarin een onmiddellijk verbod wordt geëist. Het is aangespannen door activist Frank van der Linde.