Nieuws/Binnenland
548037
Binnenland

Geen begeleiding, uitslag vaak onbetrouwbaar

Thuistests soa’s bloedlink

Soa Aids Nederland slaat groot alarm over de wildgroei aan soa-tests die thuis kunnen worden gedaan. Deze zijn onbetrouwbaar of zijn niet de juiste voor de persoon in kwestie. De begeleiding schiet meestal ernstig tekort, wat tot grote risico’s kan leiden.

Dat zegt dr. Jan van Bergen van Soa Aids Nederland en tevens hoogleraar soa/hiv aan de Universiteit van Amsterdam. Hij reageert daarmee op de opkomst van allerlei thuistests, die naar schatting enkele duizenden keren per jaar worden afgenomen.

„Via internet zijn er steeds meer aanbieders die tegen soms hoge kosten deze tests verkopen. Op enkele uitzonderingen na nemen zij hun kwaliteitsbewaking en begeleiding niet serieus genoeg. Ga liever naar de huisarts of de GGD, dat is veel betrouwbaarder”, waarschuwt hij.

Voor thuistests zijn een zelf uit te voeren uitstrijkje, urine of een paar druppels bloed nodig. „Doe-het-zelftests waarbij je thuis de uitslag kan aflezen, zoals bij een zwangerschapstest, zijn merendeels onbetrouwbaar”, onderstreept Van Bergen. „Met misschien als enige uitzondering de hiv-test via Time2Test.nl.”

Bij andere thuistests is eigenlijk sprake van thuisafname en wordt het monster naar een erkend lab gestuurd, die de uitslag daags later terugstuurt. Dit soort zelftests is al iets betrouwbaarder, maar kent nog steeds grote risico’s, benadrukt Van Bergen.

Voorlichting

„De uitslag is niet altijd te vertrouwen als het monster niet precies goed wordt afgenomen. En is het wel een zinnige test die je wordt aangeraden? Waarom bijvoorbeeld wel een chlamydiatest en geen hiv-test? En test je niet te vroeg, dus nog voordat ziekte zich kan openbaren? Daar is goede voorlichting bij nodig anders wordt de verkeerde test gedaan, of worden mensen onterecht gerustgesteld.”

Soa Aids Nederland vindt het probleem dermate groot, dat het nu werkt aan een online testwijzer om mensen beter te informeren. „Sommige aanbieders nemen die informatieplicht zelf al serieus, zoals bijvoorbeeld Soapoli-online.nl en Mantotman.nl”, zegt Van Bergen.

OpenLab.nl in Rotterdam, dat onlangs is gestart, kan zich deels vinden in de kritiek. „We hebben heel bewust duidelijke instructievideo’s op de site gezet en we werken met geaccrediteerde labs”, zegt ondernemer Hubert Mooren. „Mocht het monster onbetrouwbaar blijken, dan volgt er sowieso geen positieve of negatieve uitslag.”

Mooren denkt dankzij zijn „volledige anonieme tests” juist een aanvulling te zijn op de huisarts. „Veel mensen melden zich uit gêne liever niet bij een huisarts of GGD en willen al helemaal niet in het klantenbestand van testverkopers op internet blijven staan. Die aanzienlijke groep wordt anders nooit bereikt.”