Nieuws/Binnenland
548085193
Binnenland

Boerenprotest

Minister: géén halvering veestapel

LIVE Boeren massaal op Malieveld

Eerder stonden Groningse boeren met tractoren op het Malieveld.

Eerder stonden Groningse boeren met tractoren op het Malieveld.

DEN HAAG - De politie in Den Haag staat machteloos tegen boeren die met hun trekker over de afzettingen rond het Malieveld rijden. Inmiddels hebben honderden boeren zich goed- of kwaadschiks in het centrum van Den Haag gemeld. Het Malieveld is overvol, meldt de politie, terwijl er van tevoren maar 75 voertuigen zouden worden toegestaan.

Eerder stonden Groningse boeren met tractoren op het Malieveld.

Eerder stonden Groningse boeren met tractoren op het Malieveld.

Minister Schouten van Landbouw beloofde de boeren in een toespraak dat er geen sprake zal zijn van een halvering van de veestapel. Ook wil ze strijden tegen de in haar ogen ’te lage’ prijzen voor producten van boeren, al noemde ze daarvoor geen concrete maatregelen.

Op het Malieveld in Den Haag is verder geen enkele plek meer voor nog meer tractoren en andere boerenvoertuigen. De politie verwijst boeren nu met hun voertuigen door naar de Leidsestraatweg. Op het veld hebben duizenden mensen zich verzameld. Ook politici, van links tot rechts, zijn aanwezig. Zo hield Geert Wilders (PVV) een korte toespraak en loopt Kees van der Staaij (SGP) tussen de boeren rond. Ook veel andere Kamerleden hebben aangekondigd naar het Malieveld te komen om in gesprek te gaan met de boeren. Volgens Haagse ingewijden worden de politici vandaag extra beveiligd.

Er worden onder meer ME-voertuigen en vrachtwagens gebruikt om de toegangswegen naar het Malieveld en Binnenhof af te sluiten. Maar boeren uit het hele land lijken daar weinig boodschap aan te hebben en rijden dwars door de hekken. De burgemeester van Den Haag sprak daarom dinsdagmorgen over een ’onveilige situatie’, al staat ze wel meer boeren toe dan aanvankelijk de bedoeling was op het Malieveld. Ze hoopt dat boeren de verkeersveiligheid in acht nemen. De politie benadrukt dat het het demonstratierecht van de boeren respecteert, maar dat de boel dan wel in goede banen geleid moet worden.

Aanhouding

De politie grijpt vooralsnog niet in rondom het Malieveld. Uit veiligheidsoverwegingen probeert de politie de boeren te begeleiden naar een plek om hun voertuig te parkeren. Wel is eerder vanmorgen al een boer aangehouden die over een middenberm heen reed en vervolgens instructies van de politie in de wind sloeg.

„Wat heeft u er een puinhoop gemaakt”, zegt een boer die de demonstranten toespreekt terwijl minister Schouten (Landbouw) naast hem op het podium staat. Zijn aanklacht wordt onder luid gejuich verwelkomd. „Iedereen snapt toch dat een koe in de wei geen milieuvervuiler is? Dat is de natuur, waar wij onderdeel van zijn.”

Minister Schouten, een boerendochter, reageert dat ze het ’prachtig’ vindt om de honderden tractoren door heel het land naar Den Haag te zien komen. „Vanuit het diepst van mijn hart ben ik trots om jullie minister te zijn”, zegt ze tegen de menigte. „Nederland kan niet om jullie heen.”

„Laat ik beginnen met waardering, want daar ontbreekt het vaak aan. Ik ben hier om in gesprek te gaan. Ik weet uit eigen ervaring hoe hard het werken is als boer”, aldus Schouten. „Jullie moeten er een goede boterham aan kunnen verdienen”, zegt ze over de ’te lage prijzen voor kwalitatief hoogwaardige producten’. Ze sprak zich ook uit tegen een halvering van de veestapel, een door de boeren gewraakt D66-plan. „Dank voor jullie komst naar Den Haag vandaag, en een goede terugreis.”

Boeren in Zuid-Holland hebben zich ’s morgens verzameld op het strand van Katwijk en Scheveningen. Ze zouden via het strand blokkades van de politie willen omzeilen om zo alsnog bij het Malieveld te komen. ’No Farm, No Food’ luidt een van de spandoeken van de actievoerders bij de zee.

Boeren hebben zich ook verzameld op het strand bij Katwijk.

Boeren hebben zich ook verzameld op het strand bij Katwijk.

Een andere groep boeren heeft onderweg naar de Hofstad een tussenstop gemaakt bij het gebouw van de NOS in Hilversum. Ze staan er met spandoeken als ’Boeren werken voor mens en vee en doen aan deze reductie niet mee’ en ze roepen de staatsomroep op om het ’eerlijke verhaal’ over de boeren te vertellen. De boeren voelen zich in de media niet serieus genomen. „We krijgen alle negativiteit op ons afgeschoven. Dat vinden we onacceptabel”, zegt een boer in de live-uitzending van De Telegraaf op het Malieveld.

Onze verslaggevers zijn dinsdag op het Malieveld, volg hun tweets onderaan dit verhaal.

Verkeerschaos

Op snelwegen rond Den Haag worden via matrixborden de omleidingsroutes aangegeven. Op de site van de organisatie hebben in totaal ruim 10.500 boeren en sympathisanten toegezegd naar Den Haag te komen voor de demonstratie. Het programma van de manifestatie begint om 13.00 uur. Ook via het centraal station op Den Haag komen nog veel mensen aan.

Weggebruikers in de omgeving van Den Haag moeten in de avondspits rekening houden met vertragingen. Ze zullen te maken krijgen met tractoren op de weg die met protesterende boeren vanuit Den Haag weer huiswaarts willen.

De ANWB verwacht een vroege en drukke avondspits. In de ochtendspits zorgden de protesterende boeren voor chaos op de Nederlandse wegen en een enorme drukte in en naar Den Haag. Op het hoogtepunt, even na 08.30 uur, stond er op de wegen in totaal 1.136 kilometer file.

Rond Den Haag ontstaat dinsdag een verkeersstop.

Rond Den Haag ontstaat dinsdag een verkeersstop.

BoerenprotestLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover