Nieuws
548283
Nieuws

Dossier borstvoeding

De 7 vragen die elke moeder Googlet over borstvoeding

Wanneer we het als moeder allemaal even niet meer weten, is Google onze grote vriend. Want als onze wijze raadgevers even niet in de buurt zijn, zoeken we natuurlijk troost bij de geliefde zoekmachine om antwoord te krijgen op al onze dringende vragen. En zo is dat ook het geval bij borstvoeding. Om het jullie wat makkelijker te maken, heeft VROUW een lijstje gemaakt met de meest gestelde vragen over borstvoeding, inclusief de antwoorden!

1. Hoe kan ik borstvoeding stimuleren?

Als baby nummer één op komst is en je voor het allereerst borstvoeding zal geven, zal deze vraag ongetwijfeld in je zijn opgekomen. Want hoe doe je in hemelsnaam zoiets als je het nog nooit eerder hebt gedaan? Van zo snel mogelijk beginnen tot je baby in bad doen: deze tips vanuit de zorg om borstvoeding te stimuleren zorgen ervoor dat het proces wat makkelijker en sneller verloopt.  

2. Wat zijn de voor- en nadelen van borstvoeding?

Veel kersverse moeders vragen zich af of ze er eigenlijk wel goed aan doen om hun baby borstvoeding te geven. Én of flessenvoeding niet gewoon nét zo goed is als borstvoeding. Want net zoals met alles heeft ook borstvoeding zo zijn voors en tegens. Wanneer je nog twijfelt, zal deze lijst met voordelen van borstvoeding van Medela - het Zwitserse bedrijf dat gespecialiseerd is in borstvoeding - je wellicht overtuigen om ondanks die twijfels een poging te wagen. Tóch nog benieuwd naar de tegens? Dan kan dit lijstje met nadelen van zowel borst- als flessenvoeding je wellicht helpen om de knoop door te hakken.

3. Hoe zit het met borstvoeding en eten?

Er zijn een hoop dingen die de kwaliteit van je moedermelk kunnen beïnvloeden. En zo ook je voeding. Want niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling heeft jouw eetpatroon invloed op je spruit. Volgens het Voedingscentrum zijn er dan ook een aantal voedingsadviezen om aan te houden tijdens het geven van borstvoeding.

4. Hoe kan ik borstvoeding afbouwen?

Beginnen met borstvoeding is één ding, maar hoe stop je ermee? Veel moeders voor wie borstvoeding helemaal nieuw is, vragen zich ongetwijfeld af of dit iets is waar je überhaupt direct mee mág stoppen. Het antwoord: nee. Maar hoe moet het dan wél? Verloskundigen leggen aan de hand van een handig schema uit hoe je borstvoeding het beste kunt afbouwen.

5. Hoe kan ik borstvoeding bewaren?

'Op welke temperatuur kan ik moedermelk het best bewaren?', 'Gelden er andere regels voor verse moedermelk en ontdooide moedermelk?' en 'Hoe bewaar ik moedermelk het meest hygiënisch?'. Het zijn slechts enkele vragen die in je hoofd opkomen wanneer je met een melkfles én een hoop vraagtekens voor de koelkast staat. Gelukkig zet Kenniscentrum Borstvoeding de stappen én tips om moedermelk te bewaren op een rij.

6. Mag ik roken tijdens de borstvoeding?

In het geval dat het een voornemen was om vóór de zwangerschap tijdelijk te stoppen met roken, zit de kans er dik in dat je na de geboorte van je kroost weer naar een sigaret snakt. Maar is dat wel zo slim als je borstvoeding geeft of kun je die anti-rook maandjes het beste nog even verlengen? Buitenom het feit dat roken uiteraard überhaupt niet goed is voor je gezondheid, bewijst deze borstvoedingsorganisatie dat roken tijdens de borstvoedingsperiode ook beslist geen goed idee is.

7. Hoe moet ik borstvoeding opwarmen?

Wanneer je nog geen ervaring hebt met het opwarmen van borstvoeding, is een eerste reactie misschien om het moedermelk op te warmen in de magnetron. Tóch is dit iets wat sterk wordt afgeraden. Maar hoe moet het dan wel? Deze tips voor het opwarmen van moedermelk van Kenniscentrum Borstvoeding zorgen ervoor dat je borstvoeding veilig en gemakkelijk kunt opwarmen.

Lees meer over borstvoeding op vrouw.nl