Nieuws
548309
Nieuws

Gokkastenbaas krijgt 1,4 mln. schadevergoeding

Fiscus keert jackpot uit

Jackpot voor gokautomatenexploitant Wetsteijn. Het bedrijf krijgt een schadevergoeding van €1,4 miljoen van de Belastingdienst, omdat het buitensporig hard is geraakt door de invoering van de kansspelbelasting.

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag is uitzonderlijk. Bedrijven krijgen bijna nooit een schadevergoeding vanwege een belastingverhoging.

De kansspelbelasting van 29 procent verving in 2008 het btw-tarief van 19 procent voor gokbedrijven. Zij moesten plotseling veel meer belasting betalen, waardoor een groot deel van de sector in financieel zwaar weer terechtkwam.

Ook het Dordrechtse gokbedrijf stond er beroerd voor na de belastingverhoging. „We hebben aan het randje van de afgrond gestaan”, zegt directeur Dennis Wetsteijn.

Wetsteijn is opgelucht. „We kunnen verder. Dankzij deze schadevergoeding begin ik weer op nul.”

De kansspelbelasting bracht vorig jaar iets minder dan 440 miljoen euro op. De Belastingdienst bestudeert de uitspraak, zo laat een woordvoerder weten.

Volgens fiscalist Monique Ligtenberg biedt de zaak perspectief voor andere zaken waarin belastingplichtigen door een heffing worden geraakt door een individuele, buitensporige last. „Denk aan de crisisheffing van 68% voor loon boven €150.000 en de vermogensrendementsheffing.”

Lees hier meer: Compensatie voor plotselinge goktaks