Nieuws
548455
Nieuws

Odette blogt

Onverwachte chemo-bijwerkingen

Eerlijk is eerlijk: ik had liever een sabbatical genomen en een wereldreis gemaakt. Want laten we wel wezen: ik ben niet helemaal het type om dag in, dag uit thuis te zitten. Soms beeld ik mezelf dan ook maar in dat ik in een soort luxe resort zit, waarbij het heel normaal is om ’s ochtends lang in bed te liggen en vage series te kijken.

Normaliter had ik buiten gelopen met de honden, tegenwoordig consumeer ik ontbijt op bed. En niet een enkel ontbijtje, maar minimaal een keer of drie. Ik eet, eet en eet. Aan één stuk door. Een forse bouwvakker is er niets bij. Als ik niet eet, komt er een soort lauwe misselijkheid bovendrijven die zich uitsluitend door voedsel laat remmen. Dus kauwen we lustig door. Van kilo’s vers fruit, hele bakken groente tot roggebrood met kaas. Noem het maar op, het gaat erin.

Gelukkig ben ik altijd al dol geweest op gezonde kost en dat is nog steeds zo. Je hoort wel eens verhalen van extreme excessen tijdens chemokuren. Zo heb ik een vriendin die uitsluitend nog chips at terwijl een ander zich onophoudelijk volpropte met wit brood en ijsjes. Ook ik eet dingen waar ik voorheen weinig binding mee had. Tijdens de vorige kuur had ik na zeven weken een roomijs-tic en jakkerde ik er om de dag een croissant doorheen.

Junkie

De meest opmerkelijke behoefte is die aan verse jus d’orange. Als een ware junkie hunker ik naar die zonovergoten oranje godendrank. Fascinerend, want onze nationale kleur staat sowieso in de schijnwerpers, aangezien gekookte worteltjes eveneens tot mijn favorieten behoren. Gewapend met smaakpapillen die een compleet eigen leven leiden waarbij zoet, zout, bitter en zuur meer dan ooit te onderscheiden zijn, jakker ik er dus dagelijks een volledig arsenaal aan voedsel doorheen.

Dat alles in mijn eigen 5-sterren resort, dat alles behalve vermakelijk is. Want gut, wat slaat de verveling toe. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik ben eraan begonnen: tekenen, haken, breien, punniken, puzzelen, wolken staren, etc. Op een goed moment ben ik zelfs als een soort zenmonnik begonnen met het uithalen van breisels die al bijna af waren. Gewoon om heel meditatief opnieuw te beginnen. Ja, het moet inderdaad niet gekker worden. Maar goed, ik ontdek op die manier wel weer een hele nieuwe kant van het leven… Geen blijvertje wat mij betreft, want doe mij maar dat lekker onverwachte, spontane dagritme weer terug. Graag zelfs!

Agendaverstorend

Dat dat nog even op zich laat wachten, werd mij vorige week eens temeer duidelijk. Mijn oncoloog - die overigens in mijn optiek verreweg de meest fantastische arts is die een mens zich maar kan wensen - kwam met een ietwat agendaverstorende mededeling. Met een ‘ik baal hier ook van, maar we doen dit om jou te helpen’ blik in haar ogen, vertelde ze me dat de kans groot is dat we na deze 9 weken (inmiddels 8) nog even doorgaan met chemo’s.

Een ander smaakje weliswaar, maar toch… AUW! Daar waar ik tot nu toe dacht dat we hierna overgingen op bestralen, blijken de kaarten toch even anders te liggen. En na het verwerken van deze ‘teleurstelling’, begrijp ik haar punt. Want waarom zouden we niet ieder van de drie kankersoorten volwaardig behandelen?

Na deze 9 weken is de eierstokkankerprocedure grotendeels klaar. Indien we daarna de baarmoederhalskanker ‘alleen’ zouden bestralen, wordt dat gedaan op basis van het feit dat ik al voor eierstokkanker behandeld ben. Maar zodra we alle drie de engnekken als volwaardige vijanden te lijf willen gaan, is er natuurlijk niets mis mee om nummer drie er ook even echt flink van langs te geven. Ja, in oorlog en liefde schijnt alles toegestaan te zijn, dus of ik nou spuugmisselijk over de railing hang, of nog 80 liter jus d’orange naar binnen wil werken, uiteindelijk gaat het om de overwinning.

Dat het op het slagveld fysiek niet bepaald aangenaam vertoeven is, mag geen reden tot protest vormen. Deserteren daar doen we niet aan. Ach, met een beetje fantasie is die Amsterdamse bovenwoning gewoon een fenomenaal hotel, met roomservice en een balkon met uitzicht op de binnentuinen. All-inclusive, met als bonus een wekelijkse cocktailronde in het nabijgelegen kuuroord. Dus schenk maar door… Cheers! 

Over Odette

Al jaren runt Odette Schoonenberg samen met haar zakenpartner en tv-persoonlijkheid Thijs Willekes het succesvolle PR-bureau So PR. Wanneer zij gediagnosticeerd wordt met maar liefst drie totaal verschillende kankersoorten, probeert zij haar reputatie als 'boeddhist op hoge hakken' niet alleen waar te maken, maar gaat tevens glimlachend de strijd aan met het nog altijd heersende stigma rondom kanker. Op VROUW.nl blogt ze elke woensdag over die strijd.