548777
Binnenland

Airco negeert vrouwen op kantoor

Door op de werkvloer rekening te houden met de verschillen in stofwisseling tussen mannen en vrouwen kunnen kantoren energiezuiniger worden gemaakt en ontstaat een prettiger werkklimaat.

De warmteproductie van vrouwen ligt gemiddeld 20-35 procent lager dan die van mannen. Het gevolg is dat het voor vrouwen vaak te koud is op kantoor. Dit resulteert meestal in het hoger zetten van de thermostaat in het hele gebouw of het plaatsen van bijzetkacheltjes. Deze ’lapmiddelen’ zorgen, naast irritatie op de werkvloer, voor een hoger energieverbruik.

Gemiddelde

Volgens dr. Boris Kingma en prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt van Maastricht University moet de stofwisseling van de ’gemiddelde’ man als standaard verdwijnen.

„Deze is veel te algemeen en houdt geen rekening met comfort voor vrouwen”, aldus biofysicus Kingma. „Inmiddels zijn er tal van technische oplossingen om lokaal te koelen en te verwarmen. Denk daarbij aan het koelen en verwarmen van de stoel of het leggen van een onzichtbaar scherm van koele of warme lucht rond werkplekken. Dit betekent dat de airco minder hoeft te koelen in de zomer en de kachel in de winter een standje naar beneden kan.”