Nieuws/Nieuws

Acteurs en muzikanten moeten ’zwarte zondag’ verlichten

Topdrukte Schiphol

Door Paul Eldering

Vandaag is de drukste dag ooit op Schiphol met bijna 200.000 vertrekkende, aankomende en overstappende reizigers.

Onder hen zijn veel toeristen die vandaag op vakantie gaan of juist terugkeren. Door het wisselvallige weer afgelopen weken is er volgens reisbrancheorganisatie ANVR ook nog een record aan ’lastminutes’ geboekt om naar de zon te vliegen.

Gisteren en vrijdag was het ook al superdruk op de luchthaven. „Maar grote chaos is uitgebleven. We zetten animateurs, acteurs en muzikanten in om het leed voor wachtenden te verzachten”, aldus de directiewoordvoerder.

Hij adviseert vliegpassagiers vandaag extra vroeg naar Schiphol te komen, minstens drie uur voor vertrek, thuis op internet in te checken en de instapkaart uit te printen. „Dat scheelt veel wachttijd. Zorg daarnaast voor geldige reispapieren.”

Lange rijen

Desondanks kunnen er volgens hem langere rijen ontstaan voor de afgiftepunten van koffers, bij de paspoortinspectie en de centrale veiligheidscontrole. „Die nieuwe securityfilters werken naar wens, sinds ze begin juni in gebruik zijn genomen. De kinderziekten zijn eruit, maar bij grote groepen kan er nog wel eens wat stagnatie optreden.”

Vertragende acties van ontevreden Schipholpersoneel verwacht de zegsman vandaag niet. Onder anderen beveiligers, douane, schoonmakers en bagageafhandelaars hebben volgens vakbonden te maken met versoberde arbeidsvoorwaarden, magere lonen en langere werktijden.

Schiphol, luchtvaartmaatschappijen en de marechaussee zetten dit weekend meer mensen in om de doorstroom van reizigers te versnellen bij de incheckbalies, security en grensbewaking. Toch kan het zo een ’zwarte zondag’ worden.

Ook de wegen in heel Europa hebben heel wat te stellen. De chaos op zwarte zaterdag was iets minder extreem dan vorig jaar, maar het oponthoud liep voor veel mensen die onderweg waren naar hun hotel, camping of bungalowpark op tot soms wel vier uur.

Frankrijk

„Het drukste was het in Frankrijk, waar rond 12.30 uur opgeteld 845 kilometer file stond”, zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB. De zwarte zaterdag in Frankrijk gaat als de een na heftigste de geschiedenisboeken in. Ook de reis over de A6 en A7 via de Rhônevallei naar de Spaanse grens leverde uren vertraging op. Veel geduld moesten vakantiegangers ook hebben voor de rit over de A10 Parijs-Bordeaux en in het Centraal Massief voor de route Orléans-Clermont-Ferrand-Montpellier. De wachttijd bij de Mont Blanctunnel richting Italië liep op tot ruim drie uur.