Nieuws
549382
Nieuws

'Angela Merkel gaat voor vierde termijn'

Angela Merkel gaat voor een vierde termijn als bondskanselier van Duitsland. Ze stelt zich namens de CDU/CSU in 2017 weer verkiesbaar, meldde het Duitse tijdschrift Der Spiegel zaterdag op basis van bronnen dicht bij de Duitse regering.

Het CDU wilde niet inhoudelijk reageren op het bericht. ,,Niet iedere melding in de komkommertijd is commentaar waard'', aldus een woordvoerder. Merkel heeft volgens Der Spiegel al gesproken over een strategie met secretaris-generaal Peter Taub en nationaal leider Klaus Schüler van de CDU.

Onduidelijk is wie de rol van campagneleider krijgt. Bij de vorige verkiezingen was Schüler dat. Voor de campagne wordt in ieder geval geen externe partij ingeschakeld. Alles wordt geregeld vanuit het Konrad-Audenaur-Haus, het hoofdkantoor van de CDU.

Adviseurs

De eerste adviseurs zijn al aangesteld. Volgens Der Spiegel heeft Merkel enkele weken geleden gesproken met Horst Seehofer van de CSU, de Beierse afdeling van de partij. Zeehofer zou in dat gesprek hebben gezegd dat hij ervan overtuigd is dat het CDU/CSU een meerderheid van de stemmen zou halen. Merkel was daar sceptisch over.

De bondskanselier zou haar kandidaatschap begin 2016 formeel aankondigen. Merkel is sinds 2005 bondskanselier. Ze werd in 2009 en 2013 herkozen.