Nieuws/Binnenland
550213215
Binnenland

Drentse teek blijkt tropische hyalommateek

De ’normale’ teek en zijn grotere broer de hyalomma-teek.

De ’normale’ teek en zijn grotere broer de hyalomma-teek.

BILTHOVEN - De ’reuzenteek’ die eerder deze maand is gevonden in het Drentse Odoorn blijkt een hyalommateek, meldt het RIVM. Het is de tweede keer dit jaar dat zo’n tropische teek in Nederland is aangetroffen.

De ’normale’ teek en zijn grotere broer de hyalomma-teek.

De ’normale’ teek en zijn grotere broer de hyalomma-teek.

De hyalommateek kan het Krim-Congovirus bij zich dragen, wat bij mensen voor een ernstige en zelfs dodelijke koortsbesmetting kan zorgen. Maar volgens het gezondheidsinstituut is dit virus niet aangetroffen bij de teek uit Drenthe.

Wel werd de bacterie ’Rickettsia aeschlimannii’ gevonden. Een infectie met deze bacterie kan bij de mens koorts, hoofdpijn, spierpijn en een karakteristieke huiduitslag veroorzaken. Deze ziekte, die ook vlekkenkoorts wordt genoemd, komt volgens het RIVM zelden voor. Vlekkenkoorts is goed te behandelen met antibiotica.

Hyalommateken komen oorspronkelijk uit Afrika en Azië. Ze zijn ongeveer twee keer zo groot en veel sneller dan de in Nederland veelvoorkomende schapenteek. Ook kunnen ze, in tegenstelling tot gewone teken, heel scherp zien. Daardoor kunnen ze minutenlang achter hun prooi aanrennen. De teken zijn eerder al in Duitsland gesignaleerd.

De teken, die normaal gesproken alleen in warmere landen voorkomen, zijn eerder al in Duitsland gesignaleerd. Het RIVM vermoedt dat de teken zijn meegekomen met trekvogels uit het Middellandse Zeegebied.

Sinds 2012 zijn ongeveer vijftig hyalommateken die in Noordwest Europa zijn gevonden getest op het Krim-Congovirus. Geen van deze teken had dit gevaarlijke virus echter bij zich.