Nieuws

Zorgen Kamer over uitholling KLM

Door onze parlementaire redactie

Den Haag - De onheilspellende berichten over de Franse uitholling van KLM baart een groot deel van de Tweede Kamer zorgen. Meerdere partijen eisen opheldering van het kabinet.

De Telegraaf bericht maandag dat de Fransen cruciale bedrijfsonderdelen willen overhevelen naar Parijs. „Door dit plan verandert KLM in een uitvoerder van Franse plannen en heeft ze niets meer over zichzelf te zeggen”, stelt voorzitter Jan-Willem van Dijk van de ondernemingsraad.

De Tweede Kamer maakt zich al langer zorgen over de toenemende dominantie van de Fransen binnen de luchtvaartcombinatie Air France-KLM. Maar minister Dijsselbloem (Financiën) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) lieten afgelopen najaar in niets mis te verstane woorden blijken dat afspraken met het concern over zelfstandigheid KLM „als een huis staan”. Dat Parijs via de achterdeur alsnog macht naar zich toetrekt, baart veel Kamerleden grote zorgen.

SP-Kamerlid Smaling vraagt zich af of de afspraken tussen de top van Air France-KLM en de Nederlandse overheid nog steeds van kracht zijn. „We willen dat het kabinet de vinger aan de pols houdt. Ik wil weten wat zij hebben gedaan en hoe ze de situatie inschatten”, reageert CDA-Kamerlid Van Helvert.

PVV-Kamerlid Graus heeft zich nooit neergelegd bij de geruststellende woorden van het kabinet. Hij voorspelt een parlementaire enquête in de toekomst. „Van dit kabinet hoeven we niets meer te verwachten, klaplopers!”

Lees meer over