Nieuws/Binnenland
551124825
Binnenland

Een miljoen positieve coronatesten in Nederland

RIVM: 4130 positieve coronatesten, meer dan gemiddelde afgelopen week

Amsterdam - De miljoenste positieve coronatest van Nederland is officieel geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noteerde zaterdag 4130 nieuwe besmettingen. Daarmee is het totale aantal bevestigde gevallen, bijna een jaar nadat het virus in Nederland is opgedoken, gestegen tot 1.001.894.

In werkelijkheid zijn waarschijnlijk veel meer mensen besmet geraakt. Niet iedereen die klachten heeft laat zich immers testen en sommige mensen dragen het virus bij zich zonder überhaupt klachten te krijgen. Aan het begin van de pandemie was de testcapaciteit bovendien laag. Een test doen was toen vaak simpelweg geen optie.

Nederland is het 21e land ter wereld met meer dan een miljoen positieve tests. De steden met de meeste inwoners tellen ook de meeste besmettingen: Amsterdam staat bovenaan, gevolgd door Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook in Tilburg, Almere, Eindhoven en Breda is het coronavirus in totaal bij meer dan 10.000 inwoners vastgesteld. Ook in de dagcijfers van zaterdag spant de hoofdstad de kroon, met 133 positieve testresultaten.

De eerste coronabesmetting in Nederland werd op 27 februari vorig jaar vastgesteld bij een man uit het Brabantse Loon op Zand. Op 23 september werd het 100.000e geval geregistreerd. Iets meer dan twee maanden later, op 26 november, waren het er al een half miljoen.

In de loop van 2020 werd de testcapaciteit uitgebreid en ging ook de drempel om een test te doen omlaag. Zo mogen mensen zich na 1 december ook zonder klachten laten testen na contact met iemand die besmet blijkt.

Het aantal nieuwe besmettingen waar tussen vrijdag- en zaterdagochtend melding van is gedaan, ligt boven het weekgemiddelde. In totaal zijn de afgelopen zeven dagen 27.249 positieve tests geregistreerd. Dat zijn er gemiddeld 3893 per dag. Daarnaast heeft het RIVM 61 aan corona gerelateerde sterfgevallen geregistreerd.

Hoewel het aantal besmettingen al weken daalt, zijn deskundigen binnen en buiten het RIVM zeer bezorgd. Het instituut legde al eerder uit dat met de snelle opkomst van de Britse variant eigenlijk twee epidemieën gaande zijn. Door alle maatregelen daalt het aantal besmettingen met de ’klassieke’ variant. De Britse mutatie is echter een stuk besmettelijker en lijkt vooralsnog niet te stuiten. Volgens berekeningen van het RIVM is deze variant inmiddels goed voor zo’n twee derde van alle gevallen.

Opnieuw minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen 24 uur opnieuw afgenomen. In totaal zijn nu 1983 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 69 minder dan vrijdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag bekend. De voorgaande dagen nam het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen ook al af.

Van de coronapatiënten liggen er 547 op de ic, dat is een afname van 26 patiënten ten opzichte van vrijdag. Op de verpleegafdelingen liggen 1436 patiënten met Covid-19, 43 patiënten minder dan de dag vorige dag.

Het gemiddeld aantal opnames is in de afgelopen week gedaald. Of dit doorzet blijft onzeker vanwege de Britse coronavariant. „Waar we op dit moment rekening mee houden is dat deze daling nog aanhoudt tot de tweede week van februari. Er is dan gerede kans dat de aantallen weer stijgen en blijven stijgen tot tenminste half maart”, zegt LCPS-voorzitter Ernst Kuipers.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo