Nieuws/Binnenland

Gemeente: vlag overal halfstok

Groots publiek afscheid Van der Laan

Door Mike Muller

Bij de burgemeesterswoning worden vandaag al bloemen neergelegd.

Bij de burgemeesterswoning worden vandaag al bloemen neergelegd.

ANP

AMSTERDAM - De overleden burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam krijgt een groots, publiek afscheid. Komende vrijdag 13 oktober is er voor iedereen die wil gelegenheid om afscheid te nemen van hem. Dat meldt de gemeente. De locatie waar dat moet gebeuren wordt een dezer dagen nog gecommuniceerd.

Bij de burgemeesterswoning worden vandaag al bloemen neergelegd.

Bij de burgemeesterswoning worden vandaag al bloemen neergelegd.

ANP

Op zaterdag 14 oktober is er een besloten herdenkingsbijeenkomst, alleen voor genodigden. De begrafenis vindt plaats in besloten kring. Alle evenementen en festiviteiten van de gemeente Amsterdam worden tijdens deze rouwperiode geannuleerd. “De gemeente Amsterdam gelast geen evenementen en festiviteiten van andere organisaties af. Wel wordt aan de organisatoren gevraagd om waar dit passend is, piëteit te tonen. Het kan dus zijn dat de organisator besluit om het programma van een evenement aan te passen of ingetogener plaats te laten vinden.”

In het stadhuis en in de stadsdeelkantoren zijn intussen condoleance-registers geopend. Bij de ambtswoning is een plek ingericht waar bloemen kunnen worden achtergelaten. Ook kan dat bij het Spinozabeeld aan de Zwanenburgwal, voor de Stopera. De gemeente Amsterdam hangt tot en met de begrafenis van burgemeester Van der Laan de vlaggen op de gemeentelijke gebouwen halfstok. Met uitzondering van zondag, dan wordt niet gevlagd. Amsterdammers mogen de vlag ook halfstok hangen, aldus de gemeente.

Bijzondere raadsvergadering

Maandagavond 9 oktober organiseert de gemeenteraad van Amsterdam ook een bijzondere raadsvergadering in verband met het overlijden van burgemeester Van der Laan. De vergadering is in de raadszaal van het stadhuis en begint om 19:30 uur. De voorzitter van de gemeenteraad en de locoburgemeester zullen de aanwezigen toespreken. Ook hier is eenieder die wil, welkom.