Nieuws/Buitenland
551317617
Buitenland

Prototype van Starship SpaceX explodeert bij landing na test

Beelden van de explosie tijdens de landing.

Beelden van de explosie tijdens de landing.

BOCA CHICA - Een onbemand prototype van de Starship-raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX is woensdag geëxplodeerd bij de landing. Dat gebeurde enkele minuten na een ogenschijnlijk onbeduidende testlancering bij de Amerikaanse plaats Boca Chica (Texas).

Beelden van de explosie tijdens de landing.

Beelden van de explosie tijdens de landing.

De raket was een 16 verdiepingen hoog prototype dat door Elon Musks bedrijf is ontwikkeld om mensen en 100 ton vracht te vervoeren in toekomstige missies naar Mars en naar de maan.

De onbemande raket explodeerde toen het een landingsplatform raakte na een gecontroleerde daling. De bedoeling van de testvlucht was om een hoogte van zo'n 12,3 kilometer te bereiken, voor het eerst aangedreven door drie van de nieuwe door SpaceX ontwikkelde Raptor-motoren.

Tekst loopt door onder de video.

Musk schreef direct na het incident op Twitter dat de druk in de tank van de brandstofkop van de raket laag was tijdens de daling en dat de raket daarom een harde landing maakte. Musk voegde daaraan toe dat SpaceX alle data in de test had verzameld die het nodig heeft.

In een video van rond de 20 minuten is te zien hoe de raket wordt gelanceerd en ongeveer 6,5 minuut daarna met een enorme vuurbal explodeert bij de landing.