Nieuws/Buitenland
551436285
Buitenland

Vrouw vliegt in brand op operatietafel

BOEKAREST - Een drama in een operatiekamer van een Roemeens ziekenhuis. Een 66-jarige vrouw is daar overleden nadat ze tijdens een operatie in brand vloog.

De vrouw, die leed aan kanker, zou volgens persbureau AFP in brand zijn gevlogen toen chirurgen een brandbaar ontsmettingsmiddel gebruikten in combinatie met een elektrische scalpel.

De vrouw, die in een ziekenhuis in Boekarest geopereerd werd aan een tumor aan de alvleesklier, overleed uiteindelijk aan haar brandwonden. Veertig procent van haar lichaam had brandwonden.

Volgens de Roemeense politicus Emanuel Ungureanu, die dramatische staat van de Roemeense zorg onder de aandacht wil brengen, ontstak de vrouw ’als een fakkel’. De politicus baseert zich daarbij op bronnen binnen het ziekenhuis. De autoriteiten onderzoeken de tragedie.

Volksgezondheid heeft laten weten een onderzoek te beginnen naar het „ongelukkige incident.” „Chirurgen moeten zich ervan bewust zijn dat het verboden is om een brandbaar ontsmettingsmiddel te gebruiken als gewerkt wordt met een elektrische scalpel”, liet het ministerie weten.

De zorg in Roemenië staat al langere tijd onder grote druk. Er is nauwelijks geld, het materiaal is vaak verouderd en er is een tekort aan ziekenhuispersoneel.