Nieuws/Buitenland
551935689
Buitenland

Trump: Iran maakt grote fout

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft het neerschieten van een Amerikaanse drone door Iran scherp veroordeeld. „Iran heeft een grote fout gemaakt”, schreef hij op Twitter. Later zei hij dat het misschien een vergissing van Iran was geweest. „Ik denk dat Iran waarschijnlijk een fout heeft gemaakt - ik kan me voorstellen dat het een generaal of iemand was die een fout heeft gemaakt bij het neerschieten van die drone”, zei Trump tijdens een ontmoeting met de Canadese premier Justin Trudeau.

Volgens Washington vloog de drone in het internationale luchtruim boven de Straat van Hormuz. De Iraanse Revolutionaire Garde claimde eerder een Amerikaanse ’spion-drone’ te hebben neergeschoten in de zuidelijke provincie Hormozgan. De VS verklaarden in reactie dat er geen onbemande toestellen van het Amerikaanse leger in Iran actief waren.

Iran wil naar de VN stappen vanwege de vermeende schending van zijn luchtruim. „We zullen deze nieuwe agressie voor de VN brengen en ook bewijzen dat de VS liegen”, schreef minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Jawad Sarif op Twitter. „We willen geen oorlog, maar we zullen ons luchtruim, ons land en onze wateren verdedigen.”

Handelsroute

De Straat van Hormuz is een van de belangrijkste scheepvaartroutes ter wereld. De doorgang verbindt de olierijke Golfregio met de open zee. Een groot deel van de olie in de wereld wordt via deze route per schip vervoerd. Vorige week nog deden de aanvallen op twee olietankers in de regio de spanningen tussen Washington en Teheran aanzienlijk toenemen. De Amerikaanse regering zegt dat Iran achter de aanvallen zit, maar Teheran ontkent dit.

De spanning tussen Iran en de Verenigde Staten is sinds vorig jaar sterk toegenomen, toen president Donald Trump een nucleaire deal van 2015 tussen Teheran en grote mogendheden opzegde en sancties oplegde aan het land.