Nieuws/Buitenland
55222693
Buitenland

Ondanks waarschuwing: coronamaatregelen

Britten toch de straat op om vermoorde Sarah te eren, ook Kate Middleton herdenkt

LONDEN - Ondanks de waarschuwing van de politie geen wake te houden voor de vermoorde Britse Sarah Everard, hebben honderden mensen toch een eerbetoon gebracht aan het slachtoffer. Onder andere Kate Middleton, de vrouw van de Britse prins William, bezocht een herdenkingsplek voor Everard in Londen. De moord op de 33-jarige, waarvan een agent wordt verdacht, heeft geleid tot een golf van woede en verontwaardiging over geweld tegen vrouwen.

De politie had van tevoren gewaarschuwd dat een herdenking of protestbijeenkomst indruist tegen de coronamaatregelen. Deelnemers moesten rekening houden met boetes van omgerekend ruim 11.600 euro.

De officiële wake die zaterdag was gepland werd daarop afgelast. De initiatiefnemers wilden daarmee de aandacht vestigen op de voortdurende angst van vrouwen voor seksuele intimidatie en aanranding op straat. Ook in andere Britse steden waren bijeenkomsten gepland.

Premier Boris Johnson stak een kaars aan voor Everard en zei te „denken aan haar familie en vrienden”, meldde hij op Twitter. Hij zei dat er snel moet worden gewerkt om „alle antwoorden op deze gruwelijke misdaad te vinden.” Verder beloofde hij er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de straten veilig zijn en dat vrouwen en meisjes niet worden lastiggevallen of misbruikt.

Tekst gaat verder onder de tweet.

De hoofdverdachte van de spraakmakende moord, de 48-jarige Wayne Couzens die werkt bij de diplomatieke beschermingseenheid van de politie, moest eerder zaterdag voor de rechter verschijnen. Zijn hechtenis is verlengd. De man zou Everard op 3 maart ’s avonds, terwijl ze te voet op weg was in Zuid-Londen, hebben ontvoerd en daarna vermoord. Een 30-jarige vrouw, vermoedelijk de echtgenote van de verdachte, werd aangehouden op verdenking van medeplichtigheid.

Couzens verscheen in de rechtbank met wat een wond op zijn voorhoofd leek te zijn. De politie had eerder gezegd dat de verdachte tijdens zijn hechtenis al twee keer naar het ziekenhuis was gebracht.