Nieuws/Binnenland
552448736
Binnenland

Zorgen om aanhoudende onrust rond HaCarmel

Politie: geen explosief in pakket bij Joods restaurant Amsterdam

Politie woensdag voor het koosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam. Rechts in beeld het bewuste pakketje.

Politie woensdag voor het koosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam. Rechts in beeld het bewuste pakketje.

Amsterdam - Een groot deel van en rondom de Amstelveenseweg in Amsterdam is woensdag urenlang afgezet nadat een medewerker om 10.15 uur melding maakte van een verdacht pakket bij het Joodse restaurant HaCarmel. De politie, brandweer en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwamen massaal ter plaatse en de omgeving werd ontruimd. Een robot met een camera en een grijper onderzocht het pakketje bij de ingang van de eetzaak. In de loop van de middag werd duidelijk dat er geen explosief in het pakket zit. „Het forensisch team doet ter plaatse nog onderzoek naar sporen”, meldt de politie.

Politie woensdag voor het koosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam. Rechts in beeld het bewuste pakketje.

Politie woensdag voor het koosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam. Rechts in beeld het bewuste pakketje.

Onze verslaggever Mascha de Jong is ter plaatse en doet live verslag via Twitter. Volg haar berichten onder aan dit artikel.

De afzetting werd rond 16.45 uur opgeheven. De bewoners konden toen ook weer terug naar huis. De eetzaak is inmiddels ook alweer open, zegt eigenaar Sami Bar-On. „Ik ben voor niemand bang”, vertelt hij strijdvaardig tegen De Telegraaf.

Na de melding werd al snel opgeschaald naar Grip1, daarmee is er sprake van een ’groot incident’. Huizen tegenover het restaurant werden uit voorzorg ontruimd. Iedereen moest er van de politie weg. De politie riep de laatst overgebleven buurtbewoners via een luidspreker op het gebied te verlaten. De bewoners konden terecht bij de GGD in Amsterdam. Voorbijgangers en verslaggevers werden weggestuurd door agenten.

Op een foto van belangenorganisatie Federatief Joods Nederland is te zien dat er een witte doos voor de deur is gezet. Uit het karton lopen verschillende draden. De doos is afgeplakt met tape.

Een onderzoeker van de explosievendienst woensdagmiddag pal voor het koosjere restaurant.

Een onderzoeker van de explosievendienst woensdagmiddag pal voor het koosjere restaurant.

De zaak was op het moment van de vondst van het verdachte pakket nog gesloten. Eigenaar Bar-On was woensdagmorgen al bij een ander restaurant aan het werk. Hij heeft geen idee wat de dreiging zou kunnen zijn, maar de Joodse ondernemer reageert kalm. „Ik schrik niet zo snel meer. Ze krijgen mij niet bang. Alleen op een brancard kunnen ze me uit mijn restaurant krijgen. HaCarmel blijft altijd open.”

Politici reageren geschokt. „Wat een verschrikking. Deze ondernemers hebben al zo veel ellende meegemaakt, puur omdat ze Joods zijn”, aldus Tweede Kamerlid Dilan Yesilgoz (VVD) op Twitter. Haar partijgenoot Marianne Poot sluit zich bij die woorden aan. „Heel heftig dit. Ik hoop dat snel duidelijk is wat er aan de hand is.” De advocaat die het restaurant eerder bijstond, Herman Loonstein, wacht op verdere informatie van de politie. „Hopelijk loopt het met een sisser af.”

Het CIDI, dat antisemitisme in Nederland monitort, is bezorgd over de aanhoudende onrust rond een van de laatste koosjere restaurants die ons land telt. „Sinds het incident bij HaCarmel hebben meerdere copycat incidenten plaatsgevonden, waaronder antisemitische scheldpartijen door voorbijgangers. Het laatste incident onderstreept de vrees dat het restaurant een symbolisch doelwit is geworden.”

Of de eerdere voorvallen en dit pakketje verband houden met elkaar, is nog niet bekend.

Reeks incidenten

Het restaurant is de afgelopen jaren meerdere malen doelwit geweest van aanvallen en vandalisme. Zo sloeg een Syrische man, getooid met een Palestijnse vlag, eind 2017 de ruiten in en werden de ramen van de koosjere eetgelegenheid bespuugd of besmeurd met mayonaise en eieren. Daarop besloot waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen cameratoezicht in te stellen. „Het is wel duidelijk dat ze ons moeten hebben omdat we Joods zijn”, zei Daniël Bar-on, zoon van de eigenaar, destijds tegen deze krant. Ook nu vermoedt hij dat er een antisemitisch motief ten grondslag ligt aan de actie.

Verschillende politici, onder wie Tweede Kamerleden Geert Wilders (PVV), Gert-Jan Segers (CU) en Kees van der Staaij (SGP), bezochten het restaurant om er een hapje te eten.

Heeft u tips of beelden? App naar onze whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952