Nieuws/Binnenland
552486
Binnenland

’Ik heb een week met dat spul gewerkt.’

Personeel afvalbedrijf niet naar huis om asbest

Redouan

Redouan

Amsterdam - Het weekend is voor rond de 120 werknemers van een afvalverwerkingsbedrijf in Amsterdam nog niet begonnen. De medewerkers van Afval Energie Bedrijf (AEB) in het westelijk havengebied mogen het terrein van hun werkgever vrijdagmiddag niet verlaten. Ze zijn mogelijk in aanraking gekomen met asbest.

Redouan

Redouan

De werknemers mogen het bedrijf pas verlaten als ze ’gedoucht’ hebben in een van de zogenoemde decontaminatie-units. In de containers die zijn speciaal zijn ingericht om mensen te ontsmetten kan het personeel zich ook omkleden. De sfeer is gespannen. „Ik heb een week met dat spul gewerkt”, aldus een van de werknemers.

Een extern bedrijf heeft monsters genomen, waarmee de kankerverwekkende stof is aangetoond.

Melding achteraf

De afvalverwerker is gevestigd aan de Australiëhavenweg in bedrijvengebied Westpoort. Een bedrijf dat een partij staalslijpsel naar AEB had gebracht waarschuwde achteraf dat asbest tussen de lading kon zitten. Na die melding zijn de werkzaamheden meteen stilgelegd. Waarom die melding pas achteraf kwam, is voor AEB nog onduidelijk.

Terwijl de meeste bedrijven al lang en breed aan het weekend begonnen zijn, bleven de poorten van AEB gesloten en kon niemand er meer uit. Het afvalverwerkingsbedrijf heeft voor een avondmaal voor haar werknemers gezorgd.

Wie na het eten onder de douche is geweest, mag naar huis.

In wit pak naar huis

„Ik sta in mijn onderbroek”, zegt Redouan (foto), die onder zijn witte pak enkel borstharen kan laten zien. Hij staat buiten de poort en is een van de weinigen die al naar huis kan. „Mijn zorg is: wat heb ik ingeademd?”, zegt weer een medewerker die ook naar huis mag. „IJskoud in deze kleding!”

Schrikken

Marco (36) begint zo met de nachtdienst. „Het is schrikken. Ik werk hier al acht maanden, en ga me toch laten testen.”

Sommige medewerkers bedienen zich letterlijk van onderbroekenlol maar anderen zijn bloedserieus. Jhurry (52) werkt rechtstreeks met de grind waarin mogelijk asbest zit. „Stress. Je zit toch in spanning. Ik belde net met mijn vrouw, die vindt het ook spannend. Asbest is toch kankerverwekkend”, zegt hij vanachter het hek.

Jhurry, die nog wacht tot hij kan douchen, maakt zich zorgen.

Jhurry, die nog wacht tot hij kan douchen, maakt zich zorgen.

„We streven ernaar dat de 120 medewerkers in de loop van de avond het bedrijfsterrein af kunnen”, zei een woordvoerster.

AEB verzorgt met elektriciteitsbedrijf Nuon de stadsverwarming in een deel van de hoofdstad. In totaal werken er vierhonderd mensen.

Mogelijk is het asbestgrit ook bij andere bedrijven terechtgekomen. Om hoeveel en om welke bedrijven het gaat is nog niet bekend.