Nieuws/Binnenland
552919
Binnenland

Burgers kunnen met app gestolen auto’s opsporen

Politiepokémon op komst

Erik Akerboom, baas van de Nationale Politie, wil burgers meer betrekken bij het politiespeurwerk.

Erik Akerboom, baas van de Nationale Politie, wil burgers meer betrekken bij het politiespeurwerk.

Den Haag - Burgers worden meer betrokken bij de opsporing en de capaciteit van cybercrime-afdelingen wordt verdubbeld. Met de reorganisatie bijna achter de rug, kijkt de Nationale Politie nu vooruit.

Erik Akerboom, baas van de Nationale Politie, wil burgers meer betrekken bij het politiespeurwerk.

Erik Akerboom, baas van de Nationale Politie, wil burgers meer betrekken bij het politiespeurwerk.

„We moeten vooruitdenken: zijn we klaar voor de toekomst?”, aldus korpschef Erik Akerboom in een interview met De Telegraaf over de ’politie van overmorgen’.

Technologie en nieuwe initiatieven spelen een steeds belangrijker rol. Zo worden burgers nog meer betrokken bij de opsporing. De politie werkt bijvoorbeeld aan een ’Pokémon-achtige’ app met de naam ’Automon’. Hiermee zouden burgers samen met de politie gestolen wagens kunnen opsporen.

Akerboom: „Ze kunnen kentekens fotograferen en controleren of de wagen gestolen is. Of de burger wordt gevraagd in zijn omgeving te zoeken naar een specifiek kenteken. Bij een ’hit’ kan de speurder punten krijgen.”

Ook sleutelt de politie aan de app ’Samen Zoeken’. Burgers bieden vaak hulp aan bij het zoeken naar vermiste mensen. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de 14-jarige Savannah uit Bunschoten, die in juni verdween en later vermoord werd aangetroffen.

„Dat zoeken kunnen we professionaliseren met een app. Door goed in kaart te brengen waar al gezocht is, kan een gebied nog gerichter worden uitgekamd. Burgers willen graag helpen zoeken, daar moet je gebruik van maken. Zo zien ze ook dat we hun rol serieus nemen.”

Dit soort initiatieven wordt ontplooid door speciale ’Q-teams’ in politie-eenheden. Deze denktanks ontwikkelden eerder bijvoorbeeld een coldcase-kalender voor gedetineerden. Ook loopt er een project in Oost-Nederland waarbij politiemensen in nauw contact staan met burgers via sociale media.

Opzienbarend is het plan om de wijze van dna-afname bij verdachten op de schop te nemen. „Dat gebeurt nu nog met een wattenstaafje”, aldus Akerboom. „In samenwerking met de Universiteit Twente en de Saxion Hogeschool kijken we naar het toepassen van nanotechnologie bij dna-afname. Een pleister gaat mogelijk het wattenstaafje vervangen. Dat is sneller en nog betrouwbaarder.”

De politie ziet zware uitdagingen om het korps up-to-date te houden. In de komende zes jaar gaan er 15.000 politiemensen met pensioen en die moeten vervangen worden. De nieuwe politiemensen die instromen, moeten snel inzetbaar zijn. „Al na één jaar en niet pas na drie, zoals nu. De opleidingen worden verkort”, vertelt Akerboom.

De cybercrime-afdelingen krijgen veel meer mankracht. „De capaciteit van het landelijke team High Tech Crime en de cyberteams binnen de afzonderlijke eenheden wordt verdubbeld in de komende vier jaar. We moeten ook fors investeren in de bescherming van onze informatie. Dagelijks hebben we te maken met cyberaanvallen van buitenaf.”

Ten slotte is er aandacht voor corruptie binnen de politie. Voor het voorkomen, ontdekken en bestrijden van lekken van informatie wordt nu software ontwikkeld waarmee opvallend gedrag van politiemensen binnen de politiesystemen kan worden opgemerkt. „We krijgen dan automatisch signalen.”