Nieuws/Binnenland
552979943
Binnenland

Code rood in het noorden vanwege dichte mist

DE BILT - Het KNMI heeft voor de provincies Friesland, Groningen en Drenthe code rood afgegeven. Volgens het weerinstituut is het zicht in de noordelijke helft van het land lokaal minder dan 10 meter door zeer dichte mist.

Naar verwachting wordt het zicht in de loop van de nacht beter, maar de dichte mist blijft aanhouden. Pas woensdag overdag klaart het verder op.

Voor vannacht raadt de Veiligheidsregio aan niet meer de weg op te gaan. „Blijf thuis of blijf logeren waar u bent.”

Code oranje geldt voor de provincies Noord-Holland, Flevoland en Overijssel. In het zuiden zijn de weersomstandigheden beter, maar volgens het KNMI kan ook hier na de jaarwisseling als gevolg van vuurwerk tijdelijk dichte mist ontstaan.

Op sommige plaatsen is er met name in Zuid-Limburg sprake van zeer dichte mist. „Houd hier rekening mee, het kan tot gevaarlijke situaties op de weg leiden”, twittert de politie.

Weeronline meldt dat in De Bilt, op een van de officiële meetpunten, een zicht is gemeten van 17 meter. Dat is tot nu toe de laagste waarde die op de officiële meetpunten van het KNMI is gemeten. "In Groningen, Friesland en Drenthe was buiten de meetpunten rond de jaarwisseling echter op veel plaatsen sprake van minder dan 10 meter zicht. En lokaal werd zelfs gesproken over slechts 4 à 5 meter zicht", aldus Weeronline.

Door toenemende wind zal het zicht overdag verbeteren. In gebieden waar het opklaart kan het licht vriezen en is kans op gladheid, waarschuwt Weeronline. En in de avond kan opnieuw mist ontstaan.