Nieuws/Binnenland
553182
Binnenland

’Keten van abortusklinieken fraudeerde voor miljoenen’

Casa aan de Sarphatistraat in Amsterdam.

Casa aan de Sarphatistraat in Amsterdam.

CASA, de grootste keten van abortusklinieken in Nederland, heeft voor miljoenen euro’s zorgverzekeraars opgelicht. Dat meldt de Volkskrant zaterdag. Er zouden onder meer declaraties ingediend zijn voor behandelingen bij verzonnen patiënten door niet-bestaande specialisten, zodat er meer geld gedeclareerd kon worden.

Casa aan de Sarphatistraat in Amsterdam.

Casa aan de Sarphatistraat in Amsterdam.

De fraude is gebleken uit een onderzoek van accountantskantoor KPMG, waarover de krant beschikt. De schade van CASA’s gesjoemel met zorggeld bedraagt 8,8 miljoen euro, becijferde het accountantskantoor. Dit bedrag kan nog hoger blijken te liggen, aangezien KPMG alleen de jaren 2012-2016 onderzocht. Dit terwijl de misstanden in 2006 begonnen, zo toont het onderzoek aan.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakte een week geleden bekend te gaan controleren of behalve de abortusklinieken van CASA ook andere klinieken hebben gesjoemeld met declaraties. Ze wil ook het toezicht verbeteren.

Het Nederlands Dagblad berichtte eerder dat CASA ook duurdere narcosebehandelingen declareerde dan er werden uitgevoerd.