Nieuws/Buitenland
553268231
Buitenland

Vliegtuig landt eerst in Frankrijk, dan België

Nederlanders klaar voor evacuatie uit Wuhan

EU-burgers komen met hun rolkoffers samen op het verzamelpunt in Wuhan.

EU-burgers komen met hun rolkoffers samen op het verzamelpunt in Wuhan.

WUHAN - Een groep Nederlanders in de Chinese virusstad Wuhan die naar Nederland wordt geëvacueerd, is inmiddels aangekomen op het vliegveld. Ze wachten nu op het moment dat ze kunnen instappen en koers kunnen zetten naar Europa.

EU-burgers komen met hun rolkoffers samen op het verzamelpunt in Wuhan.

EU-burgers komen met hun rolkoffers samen op het verzamelpunt in Wuhan.

Dat meldt een ingewijde aan deze krant. De Nederlanders moesten zich eerder op de dag verzamelen bij het Franse consulaat in Wuhan. Ze kregen daar eerst een medische check-up. Vervolgens vertrokken ze per bus naar de luchthaven van de stad. Hun vliegtuig zal vertrekken in de nacht van zaterdag op zondag, laat de bron weten.

Het vliegtuig dat de 23 Nederlanders ophaalt, vertrok vrijdagavond naar Wuhan, de stad waar het coronavirus is ontstaan en waar verreweg de meeste besmettingen zijn. In eerste instantie komt de terugvlucht aan in België, waarna de Nederlanders verder reizen naar hun eigen land om daar meteen in quarantaine te gaan.

Het exacte aantal Nederlanders dat meereist is nog onduidelijk, omdat er op het laatste moment nog mensen kunnen bijkomen of afvallen. De mensen aan boord zijn niet ziek, benadrukte de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block al eerder.

Melsbroek

Het vliegtuig vertrok vanaf luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs richting China en vliegt met ruim vijftig mensen terug naar het Franse Istres, nabij Marseille. Daarna vliegt het toestel door naar de militaire luchthaven Melsbroek bij Brussel. In het vliegtuig zouden naast Nederlanders ook Belgen, Denen, Tsjechen en Slowaken zitten.

Zo’n tweehonderd Fransen zijn vrijdag al teruggekeerd.

Wanneer de Nederlanders precies in ons land aankomen, is nog niet duidelijk. Ze moeten hoe dan ook veertien dagen in quarantaine. Waar ze in afzondering gaan, wordt van geval tot geval bekeken. Dat hoeft niet per se in een ziekenhuis, gaf het kabinet al eerder aan.

Ze hebben nog geen informatie gekregen of ze eventueel thuis in quarantaine kunnen of dat dit toch elders zal gebeuren. De Belgische inzittenden gaan na aankomst naar een militair hospitaal.