Nieuws
553410
Nieuws

Vooruitblik beurs

Analisten positief over kwartaalwinsten

Analisten zien dat resultaten van bedrijven afgelopen kwartalen zijn aangetrokken.

Analisten zien dat resultaten van bedrijven afgelopen kwartalen zijn aangetrokken.

De handrem lijkt verder van de beurshandel af te gaan. Vooruitzichten komende week over verdiensten van grote bedrijven maken beleggingsanalisten positief gestemd voor beurskoersen.

Analisten zien dat resultaten van bedrijven afgelopen kwartalen zijn aangetrokken.

Analisten zien dat resultaten van bedrijven afgelopen kwartalen zijn aangetrokken.

,,Het beeld is dat we goede groei gaan krijgen dankzij prestaties van grote ondernemingen. De bedrijven hebben waarschijnlijk positieve resultaten geboekt”, zegt Ralph Wessels, beleggingsstrateeg bij ABN Amro MeesPierson. ,,Sinds het sluiten van de boeken vorig kwartaal zijn er geen winstwaarschuwingen geweest.”

Stijging Eurostoxx

Dat krijgt zijn effect op de beurs: analisten gaan gemiddeld uit van een stijging van het kwartaalresultaat van bedrijven in de Eurostoxx 600 over afgelopen drie maanden met 5,4% afgezet tegen dezelfde maanden vorig jaar. Gemiddeld zouden bedrijven 2,3% meer omzet hebben geboekt.

Voor de VS staat 5,5% verwachte kwartaalgroei bij analisten in de spreadsheets, bij geschat 4,3% resultaatstijging.

Het Amerikaanse banenrapport van vrijdag over september zorgde bij dat optimisme enige voor verwarring. Beleggers hadden er bij een verder rustige beursweek naar uitgekeken. Er bleek een onverwachte afname over september met 33.000 banen. Analisten rekenden vooraf op een stijging met 90.000 banen. Maar de orkaanschade vergde zijn tol.

Meer loon

De gemiddelde werknemer verdiende per uur meer, op jaarbasis 2,9%. Het werkloosheidspercentage daalde van 4,4% naar 4,2%. Dat was het laagste niveau sinds 2001. Amerikaspecialist Philip Marey van Rabobank noemde het hele rapport goed. Weinig staat een volgende renteverhoging in de VS eind dit jaar in de weg, denkt hij.

De Federal Reserve meldde direct na het cijfer een toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Obligatiespecialist Bill Gross typeerde de kans op een rentestijging daarom een ,,slam dunk”.

Ook beleggingsstrateeg Wessels van ABN Amro MeesPierson hecht niet veel waarde aan de plotselinge daling van het banencijfer. „Een enkele tegenvaller zegt niet zoveel. Wij kijken naar de lange trend: voor de Amerikaanse economie is die eigenlijk nog steeds goed. Deze week waren bijvoorbeeld de Amerikaanse productiecijfers weer erg sterk.”

Rust

Met dat besef viel de rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties, goud verloor 0,7%, ook een teken van rust.

In Nederland eindigde de week op de AEX met 0,5% winst bij 539,90 punten.

De grootste weekwinst kwam echter uit Hongkong waar de Hangseng 3,3% winst bood. Zorgen over spanningen rond Noord-Korea verdwenen wat naar de achtergrond. In Europa blijft het Verenigd Koninkrijk twijfelachtig, het Britse pond werd over de week 2% minder waard.

Energie wint

Komende week staat naast het Duitse industriële productiecijfer van maandag de speech van Federal Reserve-bestuurder Kaplan op de agenda. Dinsdag blijkt hoe de Britse industrie zich verhoudt.

Maar bij Wessels gaat de blik vooral naar de bedrijven. ,,Energieconcerns zullen erg positief afsteken, maar dat is niet gek afgezet tegen het zeer slechte resultaat vorig jaar. Ook bedrijven in technologie en industrie zullen waarschijnlijk positieve cijfers tonen.”

Woensdag meldt BlackRock, ’s werelds grootste belegger, zijn kwartaalresultaten. Daarna zetten Citigroup, Delta Air Lines, Domino’s Pizza, JPMorgan Chase en op vrijdag Bank of America en Wells Fargo de toon.