Nieuws/Buitenland
553741
Buitenland

Straten kleuren wit voor Catalonië

Demonstranten in Barcelona.

Demonstranten in Barcelona.

Barcelona - Een dialoog tussen de politieke partijen: dat is wat veel mensen in Spanje en Catalonië willen. En dus kleurden de straten van Barcelona en Madrid en andere steden vandaag een keer niet rood/geel, maar wit.

Demonstranten in Barcelona.

Demonstranten in Barcelona.

Half elf Plaza San Jaume in Barcelona. Het stadhuisplein. Een tiental mensen van de Socialistische Partij in Catalonië arriveert, in witte kleren. ’We zijn het zat”, zegt een woordvoerder. „We willen in vrede leven. Wat nu gebeurt is niet goed voor Catalonië.” ’U bent van de lijn Iniesta?’ Hij lacht: „Dat klopt!’ De speler van FC Barcelona riep twee dagen geleden beide regeringen al op om de dialoog aan te gaan. „Praat met elkaar, praat!”, vroeg hij via Twitter. „We verdienen het in vrede te leven.

Dat wil Joaquin Villano ook. Zijn zoon zit op zijn nek, met een bord met de tekst: ’Ni DUI ni porras’: „Geen onafhankelijkheidsverklaring en ook geen knuppels’. Zijn dochter zit op de nek van zijn vrouw met een bordje met de tekst ’Parlem’: ’Laten we praten’. Joaquin is zichtbaar geëmotioneerd: „Wij willen dat onze kinderen in vrede opgroeien. Het moment is gekomen dat er een oplossing komt. Dat de beide partijen met elkaar om tafel gaan, en de dialoog aangaan. Howel ik niet weet of ze ertoe in staat zijn. Ik betwijfel het zeer. We hebben weinig vertrouwen, door de harde opstelling van beide kanten.”

Hoe hij de afgelopen week beleefd heeft? Met veel ’tristeza’, zegt hij: „Wij zijn de schuldigen. Wij Catalanen. Politieke geschillen moet je in de parlementen oplossen. Zowel de Catalaanse, Spaanse, als Europese geschillen. Als het op straat terecht komt, is dat een slechte zaak. „Nee zelf heb ik niet gestemd. En ik stem altijd.” Waarom dit keer niet? Hij lacht schamper. „Dit was geen referendum, maar een farçe.”

Onzekerheid

Catalonië leeft in onzekerheid wat er de komende dagen gaat gebeuren. Dinsdag zal president Puigdemont in het Catalaanse parlement uitleg komen geven over het verloop van het referendum. De plenaire zitting die het Parlement nog niet eens bijeengeroepen voor maandag hierover, werd op voorhand verboden door het Hof. Daar zou mogelijk een DUI uit volgen: een Eenzijdige OnafhankelijkheidsVerklaring van de kant van de Catalanen. Of dat nog steeds het doel van de Catalaanse leiders is, is onduidelijk. Er is in ieder geval geen openlijke afstand van gedaan door Puigdemont, zoals premier Rajoy heeft geëist. Wel heeft de ’president’ van de Generalitat gezegd open te staan voor een dialoog. De rgering in Madrid wil daar niets van weten.

Mensen zingen ’Parlem!’, gooien de handen in de lucht en maken praatbewegingen met de hand. De sfeer is vreedzaam, minder geladen dan tijdens andere betogingen, hoewel die ook vreedzaam verlopen tot nu toe.

De 14-jarige Lucas met zijn vader Pedro.

De 14-jarige Lucas met zijn vader Pedro.

Lucas Lario (14) en zijn vader Pedro gooien ook de handen de lucht in. Lucas: „Ik ben hier om te protesteren gegen het geweld. En te zeggen dat de leiders met elkaar moeten praten. Geweld lost niets op, het verergert de dingen alleen maar. Zo willen we hier niet leven. Zijn vader Pedro Lario vult aan: „We hoorden via de sociale media van deze demonstratie. We hebben spontaan besloten om te komen. Negenhonderd gewonden: mensen die alleen maar willen stemmen, dat is afschuwelijk. We zijn bang voor een escalerend conflict, dat we meer ingrijpen en geweld in de straten krijgen. Je hoort berichten dat het Spaanse leger al klaar staat om in te grijpen. Uit Europa komen ze niet om ons te hulp te schieten. Dus we moeten hetzelf oplossen. Probleem is dat politieke leiders dit conflict opzoeken om de corruptie binnen hun eigen partijen af te dekken. De burgers zijn de dupe.”

Of hij gestemd heeft? „Nee. Ik wil wel stemen. Maar alleen met garanties en zekerheden. Ik hoop dar het ooit zover komt: een legaal referedum over de toekomst van Catalonië. Dat iedereen zijn zegje kan doen.”