Nieuws/Buitenland
553799
Buitenland

EU wil garanties van Labour over brexit

Jeremy Corbyn.

Jeremy Corbyn.

LONDEN - De Europese Unie vreest de val van de Britse Conservatieve regering van premier Theresa May en overlegt daarom intensief met de Britse oppositiepartij Labour over de brexit. De Engelse krant The Telegraph berichtte zaterdag dat de EU de garantie wil van Labourleider Jeremy Corbyn dat de onderhandelingen over de brexit niet voor niets zullen zijn geweest, als May's regering valt voor die zijn afgerond. Corbyn zou dan de behaalde resultaten moeten respecteren.

Jeremy Corbyn.

Jeremy Corbyn.

De bronnen in Brussel van de krant stellen dat na de Britse verkiezingen afgelopen zomer de contacten tussen de EU en Corbyns Labour op een hoger niveau zijn. Corbyn zelf en zijn buitenlandspecialist Keir Starner hebben bijvoorbeeld met EU-onderhandelaar Michel Barnier, de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en andere topfiguren in Brussel gesproken.

Labour behaalde in juni met 40 procent van de stemmen veel meer stemmen dan verwacht en May's Conservatieven verloren. Voor een meerderheid in parlement is de ook in eigen gelederen onder vuur liggende May sinds juni aangewezen op de steun van een kleine partij uit Noord-Ierland.