Nieuws/Buitenland
553919309
Buitenland

Topman Trump Organization beschuldigd van belastingontduiking

NEW YORK - Financieel topman Allen Weisselberg van The Trump Organization wordt ervan beschuldigd voor 900.000 dollar belasting te hebben ontdoken over 1,7 miljoen dollar aan inkomen, hebben aanklagers in New York donderdag gemeld.

Een aanklager sprak van belastingfraude over 15 jaar door middel van betalingen die buiten de boeken werden gehouden. Het gaat om voordeeltjes als leaseauto’s, woningen en privéonderwijs die gelden als inkomen, maar waarover geen belasting werd betaald. The Trump Organization, het familiebedrijf van ex-president Trump en zijn kinderen, werd ook in staat van beschuldiging gesteld, voor onder meer belastingfraude en knoeien met de boeken.

Topmensen van The Trump Organization zouden de zwarte betalingen hebben geregeld. Ze zouden er zelf met geheime loonsverhogingen ook van hebben geprofiteerd.

Het bedrijf en de topman zeiden donderdag dat ze niet schuldig zijn. Trump sprak donderdag van een „heksenjacht van de radicaal-linkse Democraten. Het verdeelt ons land als nooit tevoren.” Een advocaat van The Trump Organization zei er niet vanuit te gaan dat het bedrijf ernstige schade zal lijden door de beschuldigingen. „Als dit bedrijf een andere naam had gehad, zouden deze aanklachten niet zijn gedaan.”

Golfbanen

The Trump Organization zei eerder al dat de Democratische aanklager er alleen maar op uit was om de voormalige president te beschadigen. Het bedrijf heeft hotels, golfbanen en vakantieverblijven over de hele wereld.

Weisselberg werd na het bekendmaken van de aanklachten vrijgelaten, maar moest wel zijn paspoort inleveren. Hij wordt gezien als de belangrijkste persoon binnen The Trump Organization die niet tot de familie Trump behoort, schreef The Washington Post. Hij werkt al sinds de jaren tachtig voor Trump, die voor zijn politieke loopbaan naam maakte als vastgoedmagnaat.

De aanklagers begonnen hun onderzoek ooit naar mogelijke betrokkenheid van The Trump Organization bij het betalen van zwijggeld aan twee vrouwen die claimden een affaire met Trump te hebben gehad. Dit gebeurde in aanloop naar de verkiezingen van 2016. Het onderzoek breidde zich daarna uit naar de betrekkingen van The Trump Organization met uiteenlopende bedrijven.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop