Nieuws/Binnenland
553967
Binnenland

Indrukwekkende herdenking Van der Laan op PvdA-congres

NIEUWEGEIN - Op het PvdA-congres in Nieuwegein is Eberhard van der Laan herdacht. Voorzitter Hans Spekman roemde de overleden Amsterdamse burgemeester uitgebreid. „Lekker recht voor zijn raap”, was de Amsterdamse burgervader volgens hem.

Het congres hield een minuut stilte voor Van der Laan. Tegelijkertijd werd een foto van de burgemeester geprojecteerd op een groot scherm. De zaal was muisstil, de emotie was voelbaar. Bewindslieden van de PvdA, sommigen ex-collega’s uit Balkenende IV, waren zichtbaar aangedaan.

Aan het einde van het herdenkingsmoment werd „Aan de Amsterdamse grachten” ingezet van Wim Sonneveld als eerbetoon, waar sommige PvdA’ers melancholisch letterlijk op inhaakten.

Spekmans opvolger Nelleke Vedelaar is vandaag door het congres officieel op het schild gehesen. Zij verklaarde dat Van der Laan haar „inspiratie zal zijn als nieuwe voorzitter van de Partij van de Arbeid.”

In zijn toespraak tot het congres memoreerde partijleider Lodewijk Asscher zijn vriend Van der Laan eveneens. „Laten we nooit vergeten dat we hier samen staan op de schouders van reuzen”, sprak hij. „Reuzen die een hoofdstad tot een huiskamer wisten te maken, even een heel land een burgemeester gaven. Soms vallen reuzen om”, zei de Amsterdammer.

Asscher riep zijn gehoor op om niet bij de pakken neer te gaan zitten. „De mensen die we missen inspireren ons om te werken aan de toekomst van de mensen die na ons komen. Misschien, heel misschien kunnen we heel het land zelfs wat liever maken.”