Nieuws/Buitenland
554492
Buitenland

Vasthouden aan referendum ’enige optie’

De ’minister’ van buitenlandse zaken van de Catalaanse regering, Raul Romeva (R).

De ’minister’ van buitenlandse zaken van de Catalaanse regering, Raul Romeva (R).

Barcelona - Raül Romeva i Rueda, ’minister’ van buitenlandse zaken van de Catalaanse regering, zegt tegen De Telegraaf dat de Generalitat ’geen andere optie’ heeft dan vast te houden aan de uitslag van het referendum. ’Er is geen alternatief dan vast te houden aan de referendumwet. De resultaten van het referendum zullen worden voorgelegd aan het parlement - en die zullen erover beslissen.”

De ’minister’ van buitenlandse zaken van de Catalaanse regering, Raul Romeva (R).

De ’minister’ van buitenlandse zaken van de Catalaanse regering, Raul Romeva (R).

Volgens de Catalaanse regering heeft 90 procent van de stemmers voor tijdens het referendum voof afscheiding van Spanje gestemd. Er kwamen ruim 2 miljoen kiezers opdagen. Romeva wijst er op dat 70.000 mensen niet konden stemmen ’vanwege de acties van de Spaanse politie’.

Romeva herhaalt Puigdemonts uitspraken dat de Generalitat altijd bereid is om te onderhandelen. „Wij willen graag een dialoog. Maar dan moet er wel iemand aan de andere kant van de tafel gaan zitten. Wij willen graag de discussie aangaan. En dat vragen we ook van de regering: het gesprek aangaan, zonder voorwaarden vooraf.” Wat het resultaat dan zal zijn?” „Dat weet ik nu niet, daar kan ik niets over zeggen. Als je het gesprek aangaat, dan weet je al wel dat je niet bij je eerste optie uitkomt. Als je gaat onderhandelen, dan weet je dát zeker. Je moet allebei water bij de wijn doen. Maar je moet wel eerst het gesprek aangaan. Daar zijn er twee voor nodig. Als dat niet zo is, kunnen we ook geen dialoog voeren. En dan rest ons niets anders dan de referendumwet uitvoeren.” Romeva wilde niet zeggen of het dinsdag al zover is.

De uitspraken van Romeva komen enkele uren voordat El País online een groot interview met de Spaanse premier Rajoy uitzendt. Daarin zegt hij onder meer: „Wees er zeker van dat de Spaanse regering zal verbieden dat welke onafhankelijkheidsverklaring dan ook gestalte krijgt. Spanje blijft Spanje en dat blijft het nog heel erg lang.” Hij vraagt ook aan gematigde Catalanen om afstand te nemen van radicalen en extremisten. „Ik hoop dag het gematigde ’Catalanisme’ dat jaren heeft bijgedragen aan de economische groei van Spanje en het welzijn en de rijkdom van ons allemaal, terugkeert. Het kan niet zo zijn dat dat in handen is van extremisten, radicalen en de CUP.” (De CUP is een extreem-linkse partij die deel uitmaakt van de Catalaanse regering).

Romeva en Rajoy doen hun uitspraken terwijl Catalonië in onzekerheid leeft van wat er de komende dagen gaat gebeuren, en er grote onrust is in het bedrijfsleven. Twee grote banken hebben aangegeven hun hoofdzetel te verplaatsen naar buiten Catalonië: Sabadell en Caixabank.

Dinsdag zal ’president’ Puigdemont in het Catalaanse parlement uitleg komen geven over het verloop van het referendum. De plenaire zitting die het Parlement nog niet eens bijeengeroepen had voor maandag hierover, werd op voorhand verboden door het Hof.

Daar zou mogelijk een DUI uit volgen: een Eenzijdige OnafhankelijkheidsVerklaring van de kant van de Catalanen. Of dat nog steeds het doel van de Catalaanse leiders is, is onduidelijk. Er is in ieder geval geen openlijke afstand van gedaan door Puigdemont, zoals premier Rajoy heeft geëist.

Volgens Ciudadanosparlementarier Fernando de Páramo van Ciudadanos (een soort Spaanse D66) is de Generalitat dat wel van plan. De Páramo zegt tegen El País. „Over 72 uur zal Puigdemont Catalonië losbreken.”

Hij heeft Rajoy gevraagd op te treden omdat hij denkt dat „we nu nog tijd zijn om dit te voorkomen.”