Nieuws/Buitenland
554747090
Buitenland

Chinese bioscopen moeten ’vaderlandslievende films’ tonen

President Xi Jinping

President Xi Jinping

PEKING - Chinese bioscopen moeten de komende maanden twee keer in de week propagandafilms laten zien. Zo moet volgens de autoriteiten een positieve sfeer worden gecreëerd in aanloop naar het jubileum van de regerende Communistische Partij, die komende zomer 100 jaar bestaat.

President Xi Jinping

President Xi Jinping

De Chinese Nationale Filmadministratie zegt dat tot het eind van het jaar films getoond moeten worden waarin „liefde voor de partij, het land en het socialisme” aan de orde komen. Dat moet in „iedere provincie, regio en stad” gaan gebeuren.

Partijleden en andere betrokken moeten er wel voor zorgen dat die filmvertoningen goed worden bezocht, benadrukt de filmadministratie. Die noemt kortingsacties en reclames als manieren om Chinezen naar de bioscoop te lokken.

Koreaanse oorlog

Staatsmedia berichten dat deze maand films worden vertoond als Jingang Chuan (’Het Offer’) uit 2020, een film over de Koreaanse oorlog van de vorige eeuw. Troepen uit China vochten destijds met de Noord-Koreanen tegen een internationale troepenmacht, waar ook Nederlandse militairen aan deelnamen.