Nieuws/Binnenland
555121946
Binnenland

OM eist zeventien dagen cel voor doden en martelen zeven katten

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

DORDRECHT - Voor het doden en zwaar mishandelen van zeven katten in Hellevoetsluis is dinsdag door het Openbaar Ministerie (OM) zeventien dagen celstraf geëist tegen Yusuf Y. (32) uit Rotterdam. De verdachte ontkende bij de rechtbank dat hij verantwoordelijk was voor de reeks dierenmishandelingen.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Binnen enkele dagen tijd werden in juli 2017 vier dode en drie ernstig gewonde katten gevonden in de wijk Kooistee in Hellevoetsluis. In drie gevallen troffen buurtbewoners de verdachte Yusuf Y. aan bij het zwaargewonde beest. Zelf beweerde hij tegen de rechters dat hij alle keren, net als de getuigen, tijdens nachtelijke wandelingen af was gekomen op een „vreselijke noodkreet” van de kat.

Bewakingsbeelden

Uit bewakingsbeelden in de wijk bleek volgens het OM dat Y. „aantoonbaar loog.” Daarop was volgens de officier van justitie te zien hoe een later toegetakelde kat door het beeld liep en de verdachte er een minuut later achteraan kwam. „Het kan niet anders dan dat hij het beest heeft mishandeld.”

De officier vond het bovendien verdacht dat Y. aanvankelijk nooit aan zijn vriendin of de politie vertelde over dit en andere voorvallen, terwijl de wijk „in rep en roer” was vanwege de dierenmishandelingen. Ook legde de verdachte volgens het OM wisselende verklaringen af over een verwonding, waardoor zijn hand in een mitella zat.

Voor de aanklager stond vast dat Y. schuldig was aan alle dode en gewonde katten die van 17 tot 21 juli waren gevonden. „Het letsel was bij allemaal hetzelfde. Zeven machteloze dieren zijn op een vreselijke manier verwond. Voor de baasjes voelde het of een familielid was afgenomen.” De officier noemde het „zorgelijk als iemand hiertoe in staat is bij hulpeloze dieren.” „Waar ben je dan nog meer toe in staat.”

Voorarrest

Na zijn arrestatie zat Y. zeventien dagen in voorarrest. Doordat de strafzaak lang op de plank bleef liggen, vindt de officier van justitie een celstraf van even lange duur op zijn plaats.

De advocaat van Y. vroeg om vrijspraak, omdat de aanwezigheid van zijn cliënt bij drie katten toeval zou zijn. Hij wees naar de zaak van verpleegster Lucia de B. die onschuldig was veroordeeld. „Telkens als zij dienst had overleden er mensen. In deze zaak heb ik hier hetzelfde probleem mee. Hij was er elke keer bij, omdat ie als eerste gekrijs van die diertjes hoorde.”

Uitspraak volgt op 12 oktober.