Nieuws/Buitenland
555629476
Buitenland

Dreigende hongersnood voor miljoenen mensen in land van puin

Armoedegolf na machtsovername, Taliban slaken noodkreet: ’Wereld moet humanitaire verplichtingen nakomen’

Een man in een kledingwinkel in Herat, waar zelfs de paspoppen bedekt moeten zijn.

Een man in een kledingwinkel in Herat, waar zelfs de paspoppen bedekt moeten zijn.

KABUL - De Taliban roepen op tot internationale hulp voor de Afghaanse bevolking, die te maken heeft met een humanitaire crisis. De wereld moet volgens vicepremier Abdul Ghani Baradar het volk steunen „zonder enige politieke vooringenomenheid en zijn humanitaire verplichtingen nakomen.”

Een man in een kledingwinkel in Herat, waar zelfs de paspoppen bedekt moeten zijn.

Een man in een kledingwinkel in Herat, waar zelfs de paspoppen bedekt moeten zijn.

De vicepremier en medeoprichter van de Taliban verklaart dat op verschillende plekken mensen geen eten, onderdak, warme kleding of geld hebben. Dat deed hij in een videoboodschap die vrijdag door Afghaanse staatsmedia is gedeeld.

De Taliban voeren hun strenge regels steeds meer door in Afghanistan. Winkeliers moeten paspoppen onthoofden omdat die de islamwetten schenden.

Sinds de machtsovername van de Taliban in augustus is de economische crisis in Afghanistan alleen maar groter geworden. Volgens de Verenigde Naties hebben bijna 23 miljoen mensen, circa 55 procent van de bevolking, te maken met extreme honger. Voor bijna 9 miljoen mensen dreigt hongersnood. Wegens de winter nemen de zorgen over de Afghanen toe.

Beperkte hulp sinds machtsovername

Sinds de Taliban aan de macht zijn, leveren landen en hulporganisaties maar beperkt hulp aan de inwoners van Afghanistan. De extremistische groepering wordt niet erkend als de legitieme regering. Daarnaast zijn de Taliban door verschillende landen aangemerkt als terroristisch, waardoor Afghaanse tegoeden in het buitenland zijn bevroren.

Westerse landen zijn bezorgd over de rechten van meisjes en vrouwen, die zwaar werden onderdrukt toen de Taliban eerder in Afghanistan aan de macht waren. Ook nu worden vrijheden van deze groep beperkt. Zo kunnen veel meisjes niet meer over straat en naar de middelbare school en worden sommige beroepen niet meer door vrouwen uitgeoefend. De Taliban heeft nu in de hoofdstad Kabul posters opgehangen waarop staat dat vrouwen zich in lijn met de sharia moeten bedekken. Op onbevestigde video’s op sociale media is te zien dat vrouwen op straat worden geëxecuteerd.