Nieuws/Buitenland
557226
Buitenland

VS schorten verstrekken visa in Turkije op

ANKARA - De diplomatieke vertegenwoordiging van de Verenigde Staten in Turkije heeft het verstrekken van visa voor niet-immigranten opgeschort. De VS hebben dit besluit genomen voor de „herevaluatie’’ van de veiligheidstoezeggingen van Turkije voor haar personeel.

„De recente gebeurtenissen hebben er toe geleid dat de VS de Turkse toezegging voor de veiligheid van de missie en het personeel te waarborgen moet herbeoordelen”, aldus een verklaring van de diplomatieke missie in de Turkse hoofdstad Ankara.

Aanhouding Turkse medewerker

Het besluit volgt nadat woensdag een Turkse medewerker van het Amerikaanse consulaat in Istanbul werd aangehouden op verdenking van spionage en het lidmaatschap van de beweging van de moslimgeleerde Fethullah Gülen. Die wordt door Turkije verantwoordelijk gehouden voor de staatsgreep in juli 2016.

De Turkse ambassade in Washington liet zondag op haar beurt weten ook voorlopig geen visa voor niet-immigranten meer te verstrekken. Ook hier werd de veiligheid van het personeel als reden opgegeven.