Nieuws/Binnenland
557468373
Binnenland

Amsterdam verbiedt reclames in metro voor benzineauto’s en ’dumptickets’

AMSTERDAM - Reclameborden voor benzineauto’s en goedkope vliegtickets? Die komen metroreizigers vanaf maandag op last van de gemeente niet meer tegen in de hoofdstad. „Amsterdam is de eerste stad van Nederland die reclame voor fossiele producten uit het straatbeeld wil weren”, meldt de gemeente trots in een persbericht.

Het reclameverbod op ’auto’s die rijden op fossiele brandstoffen of vliegtickets tegen dumpprijzen’ gaat deze week in op het digitale netwerk van de Amsterdamse metro. De gemeente wil bewoners zo behoeden van verleidelijke beelden van ’de aandrijving van motoren en machines’.

Ook gaat er een streep door advertenties van vliegmaatschappijen met ’dumpprijzen’, al houdt de gemeente wel een slag om de arm. „Het is juridisch gezien niet mogelijk om bedrijven die reclame willen maken in de metrostations helemaal te weren. Dit kan alleen op productniveau.”

CO2-ambities

Het stadscollege nam zich eerder al voor om de CO2-uitstoot in Amsterdam met 55% terug te dringen in 2030. Reclameborden moeten ’een afspiegeling van die ambitie zijn’. De gemeente benadrukt ’zuinig met energie’ om te willen springen. „Een stad waar energie alleen duurzaam wordt opgewekt en waar grondstoffen en materialen oneindig worden hergebruikt.”

De Amsterdamse klimaatpolitie heeft ook andere plekken in de stad in het vizier. De gemeente kondigt aan daarover in gesprek te gaan met exploitanten.