Nieuws/Buitenland
557663288
Buitenland

Rusland en Noord-Korea voerden zeven cyberaanvallen uit om coronavaccin

REDMOND - Hackers in Russische en Noord-Koreaanse dienst hebben recentelijk zeven organisaties aangevallen, die betrokken zijn bij het ontwikkelen van een coronavaccin, stelt Microsoft. Volgens het softwarebedrijf zit onder meer de aan de Russische inlichtingendiensten gelinkte hackersgroep Fancy Bear achter de aanvallen. Ook zouden een aantal Noord-Koreaanse aanvallers die Microsoft ’Zinc’ en ’Cerium’ noemt, betrokken zijn geweest.

Volgens Microsoft waren met name farmaceutische bedrijven die zich met hun vaccin in de testfase bevinden het doelwit. De meeste inbraakpogingen mislukten, aldus Microsoft, maar een ongenoemd aantal kraken bleek wel succesvol. Wat er is buitgemaakt, is niet duidelijk. De aangevallen bedrijven bevinden zich in Canada, Frankrijk, India, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Zowel de Russische als de Noord-Koreaanse autoriteiten ontkennen achter de cyberaanvallen te zitten. Eerder stelde Microsoft dat Chinese hackers probeerden binnen te dringen bij een Amerikaanse universiteit die aan een coronavaccin werkt.