Nieuws/Buitenland
557715094
Buitenland

Veel bendeleden van drugskartel

Bijna 100 gevangenen Paraguay ontsnappen via tunnel

Asunción - Terwijl handlangers van een kopstuk van de Mocro-maffia vandaag faalden in Nederland, werd een Hollywoodscenario in Paraguay wel werkelijkheid: bijna honderd gedetineerden zijn daar zondag ontsnapt. Dat deden ze via een zelfgegraven tunnel.

Volgens de autoriteiten kon dat niet gebeuren zonder medeweten van de cipiers. Vijf cipiers zijn gearresteerd vanwege de ontsnapping, de gevangenisdirecteur is ontslagen.

Een groot deel van de ontsnapten uit de gevangenis Pedro Juan Caballero, vlakbij de Braziliaanse grens, was lid van de beruchte drugsbende Primer Comando de la Capital (PCC), zo liet politiecommissaris Elena Andrada weten.

De PCC beheerst de drugshandel in São Paulo en breidde de afgelopen jaren zijn aanwezigheid uit naar andere landen, waaronder Paraguay.

’Tunnel vanuit wc’s’

De grensregio waar de gevangenis staat, wordt als doorvoerpunt van drugsverkeer door dergelijke criminele organisaties beschouwd. De Paraguayaanse overheid vermoedt dat de ontsnapte gevangen zich nog in het gebied bevinden.

Het gaat voornamelijk om Paraguayanen en Brazilianen. „Ze hebben een tunnel gegraven, met verlichting, vanuit de sanitaire blokken”, klonk het.

’Lang voorbereid’

De Paraguayaanse minister van Justitie, Cecilia Perez, is ervan overtuigd dat de gedetineerden hulp gekregen hebben: „Het was een klus van enkele weken. Het is duidelijk dat het personeel op de hoogte was maar niets heeft ondernomen.”

de autoriteiten houden er rekening mee dat die enkel gegraven is om te verhullen dat bewakers de gevangenen door de voordeur naar buiten lieten wandelen, zei de Paraguayaanse minister van Binnenlandse Zaken Euclides Acevedo in een reactie.