Nieuws/Binnenland
558401558
Binnenland

Meer geld voor onderzoek naar ’long covid’

Den Haag - Voor onderzoek naar langdurige klachten na een corona-infectie komt meer geld. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakt 7,8 miljoen euro vrij om de aard en omvang van de klachten en het aantal patiënten met ’long covid’ in kaart te brengen.

Een deel van de coronapatiënten houdt aan een besmetting maandenlang klachten over, waaronder aanhoudende vermoeidheid, benauwdheid, hoofdpijn en vergeetachtigheid. Een algemeen geaccepteerde beschrijving van long covid (’long’ betekent hier lang) is er nog niet, mede doordat onderzoek naar de verschijnselen nog loopt. Een centrale registratie, een behandelcentrum of beproefde behandelmethoden zijn er evenmin.

Volgens het RIVM kan long covid ontstaan ongeacht de ernst van de klachten in de beginfase van de besmetting. Voor aanvullend onderzoek komt nu extra geld. Ook kunnen mensen die langdurig klachten overhouden van corona paramedische herstelzorg zoals fysiotherapie, logopedie en ergotherapie vergoed krijgen uit het basispakket. De bestaande regeling wordt op verzoek van de Tweede Kamer verlengd en aangevuld.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop