Nieuws/Binnenland
558661567
Binnenland

RIVM: 16.364 positieve tests afgelopen etmaal, nieuw record

ZEIST - Nog nooit zijn zoveel mensen positief getest op het coronavirus als afgelopen etmaal. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend kwamen er 16.364 meldingen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het oude record dateerde van 20 december, toen er 12.997 besmettingen aan het licht waren gekomen.

Ook het gemiddelde bereikte een nieuw record. In de afgelopen zeven dagen testten 86.384 mensen positief, gemiddeld 12.341 per dag. Dat record stond sinds 22 december vorig jaar. In zeven dagen tijd waren toen 82.099 besmettingen bevestigd, gemiddeld 11.728 per dag.

Het is de achtste dag op rij met meer dan 10.000 positieve tests, en ook dat is een Nederlands record.

Het aantal positieve tests in de afgelopen zeven dagen ligt ruim 48 procent hoger dan het aantal in de week ervoor. Dat percentage stijgt voor de zevende dag op rij, wat betekent dat het virus weer aan snelheid wint.

Amsterdam telde de meeste vastgestelde besmettingen. In de hoofdstad werd het coronavirus aangetroffen bij 616 inwoners. Dat is het hoogste aantal in welke gemeente dan ook sinds 18 juli. Rotterdam registreerde 586 nieuwe gevallen, Den Haag 389 en Utrecht 263. Daarna volgen Barneveld (238) en Ede (224). Alleen in Noord-Beveland en op Vlieland en Schiermonnikoog testte niemand positief.

Het RIVM kreeg 26 meldingen dat coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting waren overleden. Rotterdam, Lelystad, Roermond en Hendrik-Ido-Ambacht hadden elk twee doden. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven.

In de afgelopen zeven dagen zijn 166 sterfgevallen gemeld, gemiddeld bijna 24 per dag. Dat is vergelijkbaar met de vorige dagen. Het sterftecijfer is deze week terug op het niveau van april, toen de vaccinatie van het grote publiek net was begonnen.

Ziekenhuiscijfers

De Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel 1985 coronapatiënten. Dat zijn er 122 meer dan zondag. Het is de grootste toename in een dag tijd sinds 4 januari van dit jaar.

De bezetting in de ziekenhuizen is bijna terug op het niveau van een jaar geleden. Toen lagen er 2095 coronapatiënten in de ziekenhuizen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen momenteel 380 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 3 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten toegenomen met 119 tot 1605.

In de afgelopen 24 uur werden er 26 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic’s. Op de verpleegafdelingen werden 218 nieuwe patiënten binnengebracht.

In de afgelopen week hebben de ziekenhuizen gemiddeld 237 nieuwe patiënten per dag opgenomen. Dat gemiddelde stijgt al 34 dagen op rij. In zeven weken tijd is de instroom ongeveer verzevenvoudigd, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Intensive cares behandelen ook 449 mensen met andere aandoeningen, zoals kankerpatiënten en mensen met ernstige hartklachten. In totaal hebben de ic’s dus de zorg voor 829 mensen. De ziekenhuizen hebben nog 175 ic-bedden over voor noodgevallen, terwijl dit er 188 moeten zijn. Het is de achttiende keer in de afgelopen twintig dagen dat ic’s te weinig bedden achter de hand hebben.

Ongeveer vier weken geleden werd besloten om patiënten weer te spreiden over het land. Dit moet de druk op de ziekenhuizen verdelen en zo veel mogelijk voorkomen dat de zorg vastloopt. Op zondag zijn zes mensen verplaatst naar een andere regio. Sinds de spreiding werd hervat zijn 174 mensen overgebracht naar andere regio’s.