Nieuws/Binnenland
558771772
Binnenland

Ook in Groningen en Breda acties

Kamer kritisch op Schouten: veevoer-motie aangenomen

Boeren bij het Binnenhof.

Boeren bij het Binnenhof.

DEN HAAG - Update vrijdag 03.35 uur - De Tweede Kamer wil dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een advies gaat uitbrengen over de ’veevoermaatregel’ van het kabinet. Een motie van coalitiepartijen CDA en VVD daarover is in het holst van donderdagnacht aangenomen.

Boeren bij het Binnenhof.

Boeren bij het Binnenhof.

Met de motie blijft de maatregel van het kabinet om minder eiwit in veevoer toe te staan, zoals door landbouwminister Carola Schouten wordt geëist, van kracht. Wel wordt aan het PBL advies gevraagd. Dat advies zou dan voor een koerswijziging kunnen zorgen. Of dat haalbaar is, is overigens nog zeer de vraag, want de maatregel gaat al op 1 september in en de Tweede Kamer is tot die tijd met reces.

Boerenorganisaties zullen naar verwachting, ondanks deze motie, ook vrijdag in Den Haag demonstreren. Het is nog niet duidelijk of minister Schouten de boeren te woord gaat staan.

Ook de SGP had een motie ingediend. Die werd verworpen.

Defensie in Den Haag

In Den Haag hebben boeren donderdagnacht gedemonstreerd. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) keerde zich tegen plannen van het kabinet om de stikstofuitstoot terug te dringen middels veevoer, waarover donderdagnacht werd gedebatteerd in de Kamer. Het is de laatste dag voor de volksvertegenwoordigers voor het reces.

Defensie heeft op verzoek van de gemeente Den Haag donderdagnacht 25 vrachtwagens met ongeveer zestig militairen naar de binnenstad gestuurd. Daar worden wegen naar het centrum hermetisch afgesloten. „Ze blijven zo lang als dat nodig is”, liet een woordvoerder van het ministerie van Defensie ’s avonds weten.

Terwijl buiten het parlementsgebouw toeterende tractoren waren te horen, hield minister Schouten in de Kamer voet bij stuk over de voermaatregel. Ook verzet van partijen in de Tweede Kamer kon haar niet overtuigen, maar tegen haar zin in werd de CDA/VVD-motie aangenomen.

Leger

De colonne Defensievoertuigen reed even voor middernacht de binnenstad van Den Haag in. „Kijk, daar rijden ze”, zei een demonstrant op een Facebook-livevideo. Volgens aanwezigen riep FDF-voorman Mark van den Oever op dat moment op om naar de Hofplaats te gaan.

De komst van de legervoertuigen zorgde voor nogal wat opwinding onder de boeren, maar ook op sociale media. „Intimidatie”, stelt men. Iemand maakt de vergelijking met het Hongarije van Orbán. „Als hij dat zou doen, staat de hele EU op de achterste poten.”

Overigens greep het leger niet in bij de demonstratie. De voertuigen werden enkel gebruikt om wegen af te sluiten.

De demonstranten hebben zich donderdag urenlang voor het Binnenhof opgehouden maar zijn rond middernacht weggegaan. Een flink aantal leek naar huis te keren. Andere boeren drinken iets op het terras. De sfeer is de hele avond gemoedelijk geweest.

Tekst loopt verder onder tweets.

Ondertussen roept ook Agractie, die de protesten donderdagavond nog niet steunde, op om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen. Boeren zouden vrijdagochtend om 10.00 uur alweer samen moeten komen op het Malieveld.

Demonstratie

Uit verschillende plekken in het land zijn trekkers donderdagavond naar Den Haag gekomen. De eerste groep van enkele tientallen boeren kwam ’s avonds rond 21.00 uur aan bij het Binnenhof. De sfeer was gemoedelijk.

Een vrouw verkleed in een trouwjurk filmde alles. Diverse mensen hadden T-shirts aan met „stop lockdown’ erop. Het hele gebeuren werd door mensen die net hebben gewinkeld glimlachend aangekeken. „Nou, een leuke eerste werkdag voor de nieuwe burgemeester Jan van Zanen”, grapte iemand.

Veevoer

Waar gaat het protest over? Minister Carola Schouten (Landbouw) wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen door minder eiwitrijk voer aan dieren te laten geven. Dat verplichte ’koeiendieet’ stuit veehouders tegen de borst.

De voermaatregel zou in eerste instantie op vrijwillige basis zijn, maar later besloot minister Carola Schouten (Landbouw) om het alsnog te verplichten. Boeren worden daardoor gedwongen om een lager eiwitgehalte te gebruiken. Hierdoor daalt de ammoniakuitstoot. De stikstofwinst kan worden gebruikt voor de bouw van woningen.

Boeren zijn al langer boos over de verplichting. Bovendien vrezen ze hogere kosten en negatieve gezondheidsgevolgen voor melkkoeien.

De Tweede Kamer debatteert donderdagavond over de plannen. „Willen we invloed uitoefenen op die stemming, dan zullen we Den Haag wakker moeten schudden. Zodat ze voor de goede zaak stemmen. Gezonde koeien”, zo meldde FDF vooraf. Aan die oproep is dus gehoor gegeven.

Op borden die aan trekkers zijn vastgemaakt, staat onder meer ’Rutte go home, Sieta for president’, verwijzend naar boerenprotestleidster Sieta van Keimpema.

Meer onderweg

Stichting Bouw en Verzet steunde de boeren ’s avonds al en riep aanhangers op zich aan te sluiten. Op beelden is te zien hoe rijen trekkers naar Den Haag kwamen.

De Haagse politie liet weten dat de boeren tot 22.00 uur mochten demonstreren, maar men bleef langer, wat gedoogd werd. Demonstranten die onderweg zijn met de trekker, mochten hun voertuig parkeren op de Benoordenhoutseweg.

Tekst loopt verder onder de video.

Ook Groningen en Leeuwarden

Ook in Groningen zijn boeren samengekomen. Sommigen demonstreerden in het centrum van de stad. Tritsen trekkers reden door de stad. ’Wie de boer niet eert, is zijn vreten niet weert’, stond op een bord geschreven. Elders in de stad werden colonnes boeren tegengehouden. Ook in het centrum waren maatregelen genomen: vuilniswagens stonden, twee tegelijk, over de breedte van de weg opgesteld om de trekkers tegen te houden.

Boeren naderen de binnenstad van Groningen.

Boeren naderen de binnenstad van Groningen.

Ook op andere plaatsen in Nederland zijn boeren met hun tractoren uitgerukt. Trekkers staan in het centrum van Leeuwarden te protesteren. Ook is een groep samengekomen bij vliegveld Eelde, en waren er trekkers in Breda.

Ook in Limburg reden boeren met rijen tractoren over provinciale wegen. Ze werden daarbij begeleid door patrouillewagens met zwaailicht van de politie. Op de N280 reed een rij tractoren vanaf Kelpen naar Baexem. In Nederweert verhinderde de politie dat de boeren de A2 opreden. Deze tractoren zetten vervolgens koers richting Venlo, waar ze de A67 proberen te bereiken.

Eiwitten

FDF stelt dat de Nederlandse melkveehouders Schouten er al een half jaar van proberen te overtuigen dat haar voermaatregel om stikstof te reduceren niet in de haak is. „De melkveehouders hebben verschillende programma’s aangeboden die beter zijn dan die van onze minister, en beter aansluiten bij de praktijk”, laat FDF weten.

De boeren zeggen dat koeien met minder eiwitrijk voedsel last hebben met spieropbouw en dat zwangere beesten in de knel kunnen komen.

Onze verslaggever Alexander Bakker is aanwezig in de Tweede Kamer, waar het debat werd gevoerd. Volg zijn laatste updates: