Nieuws/Binnenland
560432876
Binnenland

Ongeveer 200 paarden uit Oostvaardersplassen naar de slacht

LELYSTAD - Staatsbosbeheer brengt binnenkort ongeveer tweehonderd konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar de slacht. De groep paarden is eind mei zelf de vangweide ingelopen. Omdat er nog steeds veel te veel paarden in het natuurreservaat in Flevoland rondlopen, heeft de gebiedsbeheerder het hek van de vangwei gesloten, zodat het aantal loslopende koniks weer kleiner wordt.

In de Oostvaardersplassen is ruimte voor ongeveer 450 paarden. Eerder zijn groepen paarden gevangen en naar andere natuurgebieden gebracht. Maar nu is er in heel Europa geen gebied meer te vinden waar de konikpaarden kunnen rondlopen. Daarom worden de dieren geslacht. Eind november vorig jaar ging de eerste groep paarden naar de slachterij. Dierenbeschermers probeerden dat toen via de rechter tegen te houden, maar ze kregen geen gelijk.

Het vlees van de paarden wordt voor consumptie aangeboden, behalve vlees van hengsten vanaf drie jaar. Uit onderzoek is gebleken dat deze hengsten een relatief hoog gehalte aan dioxine in hun bloed hebben en daarom gaan die dieren naar het destructiebedrijf. Ook op andere plekken in natuurgebieden zijn grote grazers aangetroffen die te veel dioxine in hun bloed hebben. Er loopt nog een onderzoek naar de vraag hoe dat komt.