Nieuws/Binnenland
561286430
Binnenland

Rutte waarschuwt voor ’enorme dreun koopkracht’ vanwege Oekraïne

Minister-president Mark Rutte na de wekelijkse ministerraad.

Minister-president Mark Rutte na de wekelijkse ministerraad.

DEN HAAG - De reparatie van de koopkracht staat al onder druk en het wordt er door de oorlog in Oekraïne niet makkelijker op. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie op het Binnenhof. Op de korte termijn dreigt „een enorme dreun” op de koopkracht, waarschuwt hij.

Minister-president Mark Rutte na de wekelijkse ministerraad.

Minister-president Mark Rutte na de wekelijkse ministerraad.

De koopkracht van mensen wordt minder door de snel stijgende inflatie. Veel spullen en boodschappen worden duurder. Die prijsstijging zal nog wel even aanhouden is de verwachting. Ook de energieprijzen zijn de afgelopen maanden de lucht in geschoten. Door de Russische invasie in buurland Oekraïne is de prijs van olie en gas nog verder gestegen. Dat conflict zal nog wel maanden duren, is de verwachting. Bovendien heeft de Europese Unie sancties ingesteld tegen Rusland.

Die sancties zijn niet goed voor de Nederlandse economie. Bovendien kan Rusland met tegenmaatregelen komen. Daar zou het Nederlandse bedrijfsleven ook door getroffen kunnen worden, of de Russen zouden minder gas kunnen leveren waardoor de gasprijs nog verder stijgt.

Voorjaarsnota

De gevolgen voor de koopkracht op de korte termijn worden duidelijk bij de Voorjaarsnota van het kabinet die in april komt. „Ik ga nu geen garanties geven dat wij dat allemaal gaan repareren”, zei Rutte. „Dat zijn zulke grote ontwikkelingen, dat hebben we te bezien.”

De premier verwacht niet dat de plannen voor de lange termijn van het kabinet al in gevaar komen. Het kabinet wil onder meer met miljardenfondsen klimaatproblemen en energievoorziening oplossen.

Luister ook naar de podcast Afhameren met Wouter de Winther over de sancties voor Rusland en de vergaande consequenties voor Nederland: