Nieuws/Binnenland
561494887
Binnenland

Rutte: koning kan subsidies blijven aanvragen

Den Haag - Koning Willem-Alexander kan nog steeds subsidie aanvragen voor het beheer van Kroondomein ’t Loo, ook al weigert hij een ruimere openstelling van het natuurgebied. Volgens premier Rutte ontvangt de vorst nu vier verschillende subsidies, die optellen tot ongeveer 800.000 euro per jaar.

Slechts bij een van de vier geldt als voorwaarde dat het gebied slechts maximaal zeven dagen mag sluiten voor het publiek. De koning zou dan aan andere subsidies (‘agrarisch beheer’, ‘landschap’ en ‘schaapskuddes’) vast kunnen houden. Door alleen de laatste drie aan te vragen, kan hem 331.000 euro worden toegekend.

In Den Haag wordt dit scenario niet als onwaarschijnlijk ingeschat, hoewel de koning momenteel nog helemaal niets heeft aangevraagd voor komend jaar. Hij heeft daar tot 31 december de tijd voor.

Op de subsidie die voorschrijft dat het domein maximaal een week gesloten moet zijn, zou de koning dan geen beroep doen.

De afgelopen jaren is het Kroondomein in de herfst steeds 14 weken dicht, zodat er faunabeheer kan plaatsvinden.

Geweren

Tegenstanders van de sluiting zeggen dat de koning met zijn familie in het gebied wil jagen op wild. Rutte liet echter doorschemeren dat de royale geweren niet wekenlang dienst doen. „Gemiddeld minder dan een dag per jaar”, zei de minister-president over de jachtactiviteiten van de vorst. Het afschieten van wild past overigens bij het binnen de perken houden van de dierenpopulatie.

In het debat weigerde Rutte opnieuw om inzicht te bieden in de materiële kosten die de koning maakt. Een Kamermeerderheid drong bij hem aan op een evaluatie van de zogenaamde B-component, het inkomensbestandsdeel (zo’n 5 miljoen euro) dat Willem-Alexander ontvangt om personeel en materieel van te betalen om zijn koningschap mee te ondersteunen. Rutte gaf eerder aan dat het openbaar maken van de kosten volgens de grondwet niet zou kunnen.

Tijdens het bespreken van de koninklijke begroting hield hij het bij ‘ten principale onverstandig’ om ‘steeds’ naar het inkomen van de koning te kijken. Het oogstte irritatie van onder meer D66-Kamerlid Joost Sneller. Die had met de PvdA juist om de evaluatie gevraagd.

„Ik heb het gevoel dat er toch iets anders achter zit”, zei Sneller. Hij wees erop dat dat er voor de controle op veiligheidsdiensten allerlei commissies zijn ingesteld, maar dat de premier ‘geen begin van transparantie’ wil rond het huishoudboekje van Willem-Alexander.

Rutte wees erop dat de Dienst Koninklijk Huis geen ambtelijke dienst is en dat uitgebreide transparantie niet werkt omdat het ‘de eenheid van de kroon raakt’.